Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A fotózás művészete hosszas meditáció eredménye

A fotózás nem a pillanat művészete, hanem hosszas gondolkodás és előkészület eredménye, vallja Balla András. Az esztergomi fotóművésznek tegnap nyílt kiállítása az Alföldi Galéria földszinti termeiben, ahol legújabb munkáiról ad számot a vásárhelyi közönségnek.

Balla András kertépítő mérnökként kezdte pályáját, ezért nem véletlen, hogy kerteket ábrázoló képek is találhatók kiállításán, amely Summa 2005 – 2012, Fekete kertek fehér árnya címet kapta. Persze a fotóművész ezt a témát sem a megszokott módon kapja lencsevégre, hiszen ezeket félhomályban szereti fényképezni, mert szerinte így lehet legjobban visszaadni meditatív hangulatukat. A növényvilág szeretete azonban más képein is visszaköszön, például azokon, melyeken felnagyított hajtincsek láthatók, mert az alkotónak róluk a hínárok jutnak eszébe. A fotóművész számtalan témában jeleskedik, de bármibe is fog, a kísérletezést és a kreativitást tartja a legfontosabbnak.

– A fotózás egyáltalán nem a pillanat művészete, szerintem minden művészet hosszú távú meditáció után tud eredményt produkálni és én, mint kertépítő mérnök, nagyon precízen dolgozom képeimen – mondta Balla András fotóművész.

Balla András a kreatív fotósokhoz hasonlóan fekete-fehérben gondolkodik vagy legalábbis visszafogott színvilágban. A képkészítésénél is a hagyományos technika híve, vagyis csak nagyfilmekre dolgozik, ahogyan 100 évvel ezelőtt is tették. A képek hangulatát úgy tudja befolyásolni, hogy az előhívásnál különböző vegyszereket használ. Ezt a munkafázist azért is szereti, mert korábban vegyésztechnikusként is dolgozott. Szerinte az igazi fotók nem képernyőn, hanem papíralapon jelennek meg.

– Hihetetlen sokat exponálnak az emberek, mert olcsó és úgy vannak vele, kitörlik, ha nem jó, mert arra már lusták és drága is, hogy papírra tegyék, pedig kép csak papíron van – tette hozzá a fotóművész.

Az esztergomi fotóművész munkáit jól ismerheti a vásárhelyi közönség, hiszen több tematikus kiállítása is volt a Tornyai János Múzeumban, valamint az itteni fotó szimpóziumnak is állandó tagja. A mostani tárlata azonban azért más az előzőekhez képest, mert azt összegzi, hol tart jelenleg és hogyan látja a világot Balla András.

Megszakítás