Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Francia Köztársaság kitüntetését adományozták dr. Radicsné dr. Rúzsa Ilonának

Hervé Ferrage, a Francia Nagykövetség Kulturális Tanácsosa, a Francia Intézet igazgatója adta át  a Francia Köztársaság Akadémiai Pálma Rend Lovagi fokozatát dr. Radicsné dr. Rúzsa Ilonának.

A kitüntetést még Napoleon alapította 1808-ban. De Gaulle tábornok a háború után megszüntette a sokféle francia kitüntetést, csak a Becsület Rend és a Pálma Rend kitüntetéseket hagyta meg. Az utóbbit, azok kapják, akik a francia kultúra népszerűsítésén fáradoznak. 1955 óta ítélik oda külföldön is a kitüntetést.

Nagyon-nagyon örülök, ugyanakkor tudom, hogy ez nem csak személyes érdemeimnek szól, hanem az idén 20 éves Francia-Magyar Baráti Társaságnak. Szól tehát annak a közösségnek, amelyben dolgoztam, amelynek a vezetője vagyok. Ha belegondolunk abba, hogy 20 éven át megszerveztük a város általános és középiskolásainak az „Ismerd meg Franciaországot” című vetélkedőt, több mint 2500 résztvevővel, vagy a megyei versmondó versenyünket, költészeti fesztiválokat, több mint ezer résztvevővel, ez már önmagában mutat valamit.

A Francia Nagykövetség munkatársa az átadáskor ismertette a kitüntetett, a francia nyelv oktatása és a francia kultúra minél szélesebb körben történő megismertetésében végzett munkáját.

 

Megszakítás