Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A furiózó és a szalakóta volt a sztár az idei Kéktó fesztiválon

Harmadik alkalommal rendezték meg a Kéktó fesztivált a vásárhelyi határban. A lovas programok mellett számos más elfoglaltságot kínáltak a szervezők, hiszen volt madárgyűrűzés, de különböző színpadi produkciók is színesítették a három napos forgatagot.

A rekkenő hőség ellenére idén voltak a legtöbben a Kéktó fesztiválon, amelyet három évvel ezelőtt rendeztek meg először. A program kiemelt részét a lovas megmérettetések adták, amely keretében a Furioso North Star és egyéb magyar lófajták egyedei és zsokéi mutatták meg rátermettségüket a pályán. A versenyzők az ország több részéről érkeztek és a díjugratás, fogathajtás, illetve ügyességi számokban mérték össze tudásukat. Mindez csak egy részét képezte forgatagnak, a fesztivál egyszerre számos törekvést képviselt.

– A célkitűzésünk az, hogy a hódmezővásárhelyi tanyai embereket tartsuk össze. Ezt a szakrális helyet, ahol most vagyunk, hiszen itt egy avar kori település volt egykoron, egy kicsit keltsük életre és azoknak a tanyai iskoláknak is legyen emlékhelye, amelyek egészen a 60-as évekig működtek a határban. Számomra azonban a legfontosabb a ló. A vásárhelyi tájfajta a furiozo lófajta, és ennek egy emléknapját, ünnepét kezdtük el itt – mondta Kucsera István, a kéktói ménes tulajdonosa, a fesztivál egyik szervezője.

A Kéktó fesztiválon idén először vett részt a nemrég alakult Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület. A tagság többek között a szalakóta madár gyűrűzésére várta az érdeklődőket.

 – Most induló egyesület vagyunk és úgy gondoltuk, hogy helyünk van ezen a rendezvényen, hiszen ha a lovakat szeretik, akkor valószínűleg a természetet is kedvelni fogják a látogatok és ezért jöttünk el. Bemutatjuk a gyűrűzést és a különböző gyűrűzési eszközöket, illetve természetfotókat is hoztunk és a háttérben a festményeim láthatók – mondta Szilágyiné Szabó Mónika, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület egyik alapító tagja.

A lovak és a madarak mellett is volt még látnivaló a fesztiválón, hiszen a város és környékének zenekarai, táncegyüttesei és népdalköre is felléptek és színesítették a programsorozatot.

Megszakítás