Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A gyűjtési napon egyszerűen a kuka mellé kell rakni a fenyőfákat

A lebontott fenyőfákat nem a szemetesbe, hanem mellé kell tenni, hogy az A.S.A. el tudja szállítani.

Vízkereszt után egyre több fenyőfát bontanak le, amelyeket az idén is ingyenesen elszállít az A. S. A. Köztisztasági Kft.

– A gyűjtési napon egyszerűen a kuka mellé kell rakni a fákat. Semmiképpen ne tegyék bele az edénybe, mert akkor beleszorul a hulladék. A magas házas övezetben is csak ki kell helyezni és a szállítás napján elvisszük. Mindegy, hogy ezen a héten, vagy a jövő héten, vagy csak utána teszik ki, elszállítjuk – mondta Reith Imre, az A. S. A. Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatója.

A tapasztalat az, hogy a kidobott fenyőfák elsősorban társasházas övezetben jelentenek problémát, ugyanis a kertes házaknál vagy elültetik, vagy elégetik őket. Ha mégis kikerül a fa a szeméttelepre, akkor újrahasznosítják. A fenyőfák magas gyantatartalmuk és a rajtuk maradt fémakasztók és papírok miatt nem igazán alkalmasak komposztnak, más formában azonban tudják hasznosítani.

– Ezek a fák felkerülnek a hulladéklerakóba, de így is hasznosulnak, mert biogáz lesz belőlük, amivel villamos energiát tudunk előállítani, tehát kárba nem veszik – tette hozzá Reith Imre.

Mivel Hódmezővásárhelyen 18 ezer háztartás van, ezért szinte ugyanennyi kidobott karácsonyfával lehet számolni, melyektől január végére mindig sikerül megtisztítani a várost.

Megszakítás