Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

„A hazáért mindent, a hazát semmiért”

A hazáért mindent, a hazát semmiért – hangsúlyozta Bálint Gabriella önkormányzati képviselő az 1956–os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi ünnepségen a Nagy Imre sétányon, Hódmezővásárhelyen.

– Két bethlenes diák hozta a szegedi MEFESZ megalakulásának hírét és ahogyan országszerte, itthon is gimnazisták szervezték az első napokban a tüntetéseket. Vásárhelyen alakult meg a megye első munkástanácsa. Október 26-án döntötték le a rendszert szimbolizáló Iván szobrot. Két gimnazista megkoszorúzta a Kossuth-szobrot. Mindenki a szabadság örömmámorában élt – mondta Bálint Gabriella hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő a Nagy Imre sétányon tartott ünnepségen.

Végül szabadkezet kapott a szovjethatalom a forradalom és szabadságharc eltiprására. 1956 októberében nagyon sok hazafinak kellett egész életére kiható döntést hoznia. Volt, akinek ez az életébe került, másoknak börtönéveket, vagy emigrációt jelentett – idézte fel a múltat a képviselő. Hozzátette: az ezt megelőző reményteli napokban viszont minden részvevő azt érezhette, hogy történelmet ír és valóban történelmet írt.

– Az ’56-os magyar ősz világszerte nagy visszhangot váltott ki. Így volt ez a határon túli magyarság körében is, hiszen szimpátiával és lelkesedéssel voltak az anyaországi forradalom iránt. Magyarország iránti szolidaritás-nyilatkozatok diákszónokait a hatalom brutálisan elhallgattatta – tette hozzá az önkormányzati képviselő

Bálint Gabriella úgy fogalmazott: Magyarország a küzdelemben magára maradt, ahogyan ma is a külpolitikánkkal és nemzeti értékeink védelmével egyedül vagyunk. Az ’56-os forradalom és szabadságharc pedig azt üzeni: a hazáért mindent, a hazát semmiért.

Megszakítás