Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A hideg időben a kullancsok is jobban szaporodnak

Az elmúlt időszakban egyre többen fordultak kullancscsípés miatt orvoshoz. A vérszívók súlyos betegséget is okozhatnak, ezért fontos mielőbbi eltávolításuk a bőrből. Különösen a gyerekek esetében érdemes élni a védőoltás adta lehetőséggel.

A csapadékos időjárás és a kevés napfény kedvez a kullancsok szaporodásának. Különösen a füves, fával borított területeken fordulnak elő nagy számban. Ha fertőzött kullancs fészkeli bele magát a bőrbe, akkor az akár vírusos agyhártya- illetve agyvelőgyulladást okozhat, mely magas lázzal és központi idegrendszeri tünetekkel jelentkezik. Bizonyos esetekben az ízületi és izompanaszokkal járó Lyme -kórt is előidézheti a vérszívók csípése.

-Fertőzött és veszélyeztetett régiónak számítunk, és mostanában szinte hetente jöttek olyan páciensek, akik kullancscsípésre panaszkodtak – adott tájékoztatást dr. Mekkel Gabriella.

Ahogyan a háziorvos, úgy Berényi Károly gyermekorvos is azt tapasztalja, hogy a kullancsok állandó problémává váltak. Bár agyhártyagyulladást mostanában nem, de már több esetben Lyme -kórt diagnosztizált. A kullancsot egy speciális csipesszel lehet a legbiztonságosabban eltávolítani. A gyerekek esetében hatékony megoldást az erre a célra már évek óta bevált oltás hozhat.

-Aki holnap indul kirándulni és előtte még be akarja oltatni gyermekét, az ennyi idő alatt nem kap védettséget kullancs ellen. Ehhez 3 oltásra van szükség. Lehet gyorsított eljárást is alkalmazni és egy hónap alatt felvenni a vakcinákat. Igazából azonban egy hónap alatt 2, majd a következő fél évben a harmadik szérum után alakul ki a szervezetben a védettség, mely kezdetben 3 évre szól, de később ismétlőt lehet 5 évenként is kérni – tudtuk meg a gyermekorvostól.

A természetben járva érdemes zárt ruházatot és cipőt viselni, majd hazaérve bőrvizsgálatot tartani.

Megszakítás