Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A hollywoodi álomgyár atyjáról forgattak Vásárhelyen

A hollywoodi álomgyár atyjaként emlegetett Adolf Zukor életéről készül rövidfilm Hódmezővásárhely határában. A történet 20 évet ölel fel, amikor a magyar származású, árva fiú 15 évesen 25 dollárral a zsebében megérkezik Amerikába, majd elindul diadalmenete és megalapítja az egyik legnagyobb filmvállalatot. A kisfilm ősszel kerül a magyar mozikba. 

Az 1900-as évek elejének Amerikája és egy szoba. Ez a fő helyszíne a magyar származású Adolf Zukor életéről szóló filmnek. Bár 20 évesen látott először mozifilmet, mégis a műfaj és a hollywoodi álomgyár meghatározó alakja lett. Bemutatása sajátos, a főhős ugyanis nem látszik, mindent a szomszédtól tudunk meg róla.

– ­A film Zukorról szól, de a cselekményt és az egész életművet a szomszéd szemszögéből mutatja be. Beköltözik egy Olaszországból elszármazott, Amerikába érkezett fickó egy lakásba és egyszer csak elkezdi hallani a szomszédból jövő hangokat és rabjává válik a hallgatásnak és Zukor életének­ – magyarázta Adorján Bálint színész. 

A forgatókönyvet a hódmezővásárhelyi Borbás Edina írta, ezért az itteni méhtelep egyik raktára változott át amerikai lakássá, amelynek tulajdonosát Csősz Boglárka alakítja.

– Adolf Zukor melletti lakás tulajdonosa vagyok, valószínűleg megveszik az én lakásomat is, hiszen abban az időben mindent megvásárolt Zukor és egy óriási stúdiót hozott létre. Az akkori időben voltak olyan női ideálok, akiktől vásárolt fel területeket és úgy hozta létre nagy stúdióját – mondta el szerepe kapcsán a színésznő.

A filmet művésznevén Jimy J. Hollywood rendezi, aki szintén borsodi származású, csakúgy, mint Zukor. Ezért is volt fontos az egész csapat számára a világhírű producer páratlan pályafutásának feldolgozása.

– ­ Zukor egy olyan nagyság, olyan úttörő dolgot vitt véghez, amit nagyon kevesen mertek. Nagyon pici összeggel, nagyon nagy elhatározással, óriási álmot valósított meg. A mi stábunk nagyon kicsi, maroknyi, úgymond még nem óriási pályával magunk mögött álló emberekkel. Egy picit ennek a szellemében élünk és mi is ugyanerre vágyunk – jegyezte meg Gál Kornélia, a film gyártásvezetője.

A végeredményt, vagyis a  kisfilmet ősszel láthatják a magyar nézők a mozikban.

 

Megszakítás