Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek

A holokauszt 69 évvel ezelőtti tragédiájára, a hódmezővásárhelyi áldozatokra emlékezett a hétvégén az önkormányzat és a helyi zsidó hitközség. A két nap során több helyszínen hajtottak fejet a SOÁ áldozatai előtt.

A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozatainak 69 évvel ezelőtt történt tragédiájáról emlékezett meg az önkormányzat és a helyi zsidó hitközség. Szombaton az egykori zsidó iskolások Otthontalálkozójára került sor a hitközség Szeremlei utcai imatermében, amelyen Móczóné Kellner Kati, az iskola egykori tanulója mondott emlékező beszédet. Vasárnap a Zsidótemetőben megtartott megemlékezésen, majd a Zsinagóga falán elhelyezett emléktáblánál, ezt követően pedig a Zsinagógában rendezett központi megemlékezésen hajtottak fejet a vészkorszak áldozatai előtt.

– 69 évvel ezelőtt a hódmezővásárhelyi zsidóság innen indult el arra az útra, amit akkor még el sem tudott képzelni és teljes egészében irracionalitássá vált. A deportálás után a visszatértek, majd az azt követő nemzedékek minden évben emlékeznek és emlékeztetnek a SOÁ-ra – mondta dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Almási István polgármester beszédében kiemelte: voltak, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben.

– Fejet kell hajtanunk azok előtt, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, tisztességek a tisztességtelenségben, bátrak a megfélemlítések között. Ilyen ember volt Hódmezővásárhely polgármestere Beretzk Pál, aki sikeresen akadályozta meg a gettó kijelölését városunkban, és minden lehetséges eszközzel igyekezett szabotálni a zsidóellenes intézkedések végrehajtását – mondta Almási István polgármester.

A polgármester szerint fontos, hogy felismerjük és megtaláljuk a holokauszt üzenetét a ma élő nemzedék számára.

– Világunk nehézségei, feszültségei és válságai közt is vigyáznunk kell örök emberi értékeinkre, óvnunk, védenünk kell nehezen kivívott szabadságunkat, méltóságunkat – mondta Almási István.

Dr. Steiner Pál országgyűlési képviselő emlékező beszédében hangsúlyozta: minden magyar zsidó ember, aki a holokauszt során életét vesztette, pótolhatatlan a hazának. A nemzet felelőssége és erkölcsi kötelessége, hogy soha ne feledkezzék meg vértanúvá lett honfitársairól.

A holokauszt vásárhelyi áldozatainak emlékét megidéző események sora mártír-istentisztelettel zárult.

Megszakítás