Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek

A holokauszt helyi áldozatainak 68 évvel ezelőtt történt tragédiájára emlékeztek hétvégén a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség tagjai. A programsorozat szombaton az egykori zsidó iskolások Otthontalálkozójával kezdődött, és vasárnap a zsinagógában mártír istentisztelettel fejeződött be.

1944. június közepén, összesen 737 zsidót hurcoltak el Hódmezővásárhelyről, akiket először a szegedi gettóba vittek, majd onnan szállították tovább őket a koncentrációs táborokba.  Vásárhelyen azért nem működött gyűjtőtábor, mert Beretzk Pál, akkori alpolgármester megakadályozta ennek felállítását. A 68 évvel ezelőtti holokausztnak közel 500 vásárhelyi esett áldozatul, ezért a helyi zsidó hitközség minden évben június utolsó hétvégéjén rájuk emlékezik. A mártírok előtti tisztelgés még szombaton az egykori zsidó iskola diákjainak otthontalálkozójával kezdődött, majd a hagyományok szerint vasárnap a zsidó temetőben, illetve a zsinagóga kertjében folytatódott, végül gyászistentisztelettel fejeződött be.

A megemlékezésen Mandur László és Steiner Pál országgyűlési képviselők, valamint a város részéről Almási István és Dr. Kószó Péter alpolgármesterek is részt vettek. Almási István  többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek a tragédiának nem szabad még egyszer bekövetkeznie sem Magyarországon, sem Európában, sem a világon.

Megszakítás