Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A II. világháborúban elesett katonákra emlékezett a Szabadság Olvasókör

A II. világháború idején a hazáért életüket áldozó katonákra emlékeztek a susáni Szabadság Olvasókör tagjai. Az ünnepségre a templomkertben került sor, ahol 21 éve emlékmű is áll.

A susáni református templom kertjében gyűltek össze a Szabadság Olvasókör tagjai, hogy az immár több mint 20 éves hagyomány szerint fejet hajtsanak az életüket a hazáért áldozó katonák előtt.

– Innen, a susáni városrészből több mint 200 személyt soroztak be a II. világháború idején katonának, és nagyon sokan nem is tértek haza. Egy névjegyzékkel rendelkezünk azokról, akiket besoroztak, de a sor nem teljes, mert olyanok is vannak, akik a városelfoglalási harcokban estek áldozatul. Ezeket az embereket még nem tudtuk pontosan összegyűjteni és megszámolni – mondta Rácz István, a Szabadság Olvasókör könyvtárosa.

Az olvasókör 1991-ben állította az emlékművet és azóta is minden évben kétszer megemlékezik a hősi halottakról. Ősszel egyházi szertartást, tavasszal pedig polgári megemlékezést tartanak.

Az ünnepségen többek között elhangzott Szenti András verse is, melyet évekkel korábban erre az alkalomra írt, majd a részvevők koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Megszakítás