Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A jövő bajnokai Hódmezővásárhelyen tartottak próbát az Eb-re

A Jövő bajnokai elnevezésű úszóprogram első negyedévét Hódmezővásárhelyen záró régiós versenyt az ugyanitt 2016-ban esedékes ifjúsági Európa-bajnokság első próbájának minősítette Almási István, a város polgármestere a szombati viadalt megelőző sajtótájékoztatón.

„Nagyon reméljük, hogy az itt szereplők közül többeket is látunk majd a medencében ezen az eseményen – ez a program szilárd hátteret ad a felkészülésnek” – tette hozzá.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki az uszoda megépítésekor még Hódmezővásárhely polgármestere volt kiemelte: a kormányzat által finanszírozott sportágfejlesztési program egyik legfontosabb célja, hogy kinevelje azokat a klasszisokat, akik folytatják a fantasztikus magyar úszóhagyományokat. Az új tehetségek remélhetőleg felveszik a versenyt a világ legjobbjaival a 2016-os junior Eb-n, a 2017-es junior vb-n, valamint a 2021-es felnőtt világbajnokságon, melynek elnyeréséért sikerrel küzdött a Gyárfás Tamás vezette úszószövetség a kormány támogatásával – tette hozzá.

„A program másik lényeges eleme, hogy néhány éven belül minden általános iskolás gyerek tanuljon meg úszni” – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, ma még előfordulhat, hogy egy kisebb településen a szülőknek sem idejük, sem anyagi forrásuk nincs gyermekeik úszótanfolyamára.

„Eltökélt szándékunk – folytatta -, hogy belátható időn belül minden kisebb régióban, szervezett körülmények között tanuljanak meg a fiatalok úszni. Ha százezer gyerekkel megszerettetjük ezt az alapsportot, ha ezáltal egészségesebb életre szoktatjuk őket, és netán még újabb és újabb tehetségeket adunk a magyar úszó- és vízilabdasportnak, akkor talán elmondhatjuk: ennél aligha tehettünk többet” – mondta.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke megköszönve Lázár Jánosnak az elmúlt évi közreműködést, hangsúlyozta: az általa irányított csapat végezte azt a háttérmunkát, amely megalapozta az Orbán Viktor vezette 2021-es vb-pályázati csapat barcelonai diadalát. A MÚSZ első embere hozzáfűzte: a sportágfejlesztési programról legkorábban négy-öt év után derül ki, hogy hoz-e egy újabb áttörést.

„Hogy bizonyosan eredményesek legyünk, ahhoz nagyon nagy összhang kell, sok odaadás, áldozatkészség és eltökéltség a résztvevő fiatalok és edzők részéről, de ugyanúgy fontos a szülők, az iskolák, tanárok és természetesen a szövetség együttműködése. Ha ez megvan, garantált a siker” – fogalmazott Gyárfás Tamás.

A MÚSZ-nak az MTI-hez eljuttatott beszámolója szerint a Bán Sándor által vezetett dél-alföldi régió fiataljainak versenyét egy „betétszám” is színesítette: a 100 méter gyors egyik futamában rajtkőre állt – egymás melletti pályán – a sportág két élő legendája, 1973 világbajnoka, Hargitay András és az 1996-os olimpia bajnoka, Czene Attila. A tinédzserek gond nélkül tartották a tempót a „túlkorosakkal”, a két egykori nagyság végül látványos holtversenyben ért a falhoz.

(MTI)

Megszakítás