Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A katonazene része a város kulturális életének

Az Őszi Hetek rendezvénysorozat keretében rendezték meg a 6. Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivált Hódmezővásárhelyen. Idén új helyszínen, a megújult Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti téren mutatták be a debreceni, a szolnoki és a vásárhelyi katonazenekarok zenés alaki bemutatójukat, melyet a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is megtekintett.

Az Őszi Hetek rendezvénysorozat a képzőművészet mellett természetesen a zenének, sőt a katonazenének is teret enged, hiszen a helyi alakulthoz tartozó katonazenekar is jelentősen hozzájárul a város kulturális életéhez – mondta Almási István polgármester a megújított Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti téren. A találkozó immár hatodik alkalommal jött létre azért, hogy a honvédségnek a civil lakossággal való kapcsolata tovább erősödjön.

– A fesztiválnak otthont adó Hódmezővásárhely igazi katonaváros. Alakulatuk folyamatos jelenléte okán a város vezetésével hosszú időre visszatekintve szoros kapcsolatokat ápolunk, Vásárhely polgárai és a katonák között hagyományosan példamutató az együttműködés. A mindennapok természetes részévé vált a katonák folyamatos jelenléte. Itt 2001 óta van ismét katonazenekar, amelynek léte emelte a helyőrség rangját és értelemszerűen hatással van a város kulturális életére is – mondta Fodor Lajos a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A hagyományok szerint a helyiek mellett a szolnoki és a debreceni helyőrség katonazenekara is képviseltette magát a fesztiválon, de valamennyi fellépő arra törekedett, hogy új gyepshow-kal örvendeztessék meg a közönséget. A vásárhelyiek a még látványosabb produkció érdekében fegyveres bemutatatóval is kiegészítették műsorukat.

– Fegyveres katonák kommendáns szakasza immár három éve működik a helyőrségben. Szerencsés együttműködésünk tavaly előtt jött létre, ahol felvetették, hogy budapesti mintára lehetne egy ilyet szervezni, én pedig maximálisan felkaroltam az ötletet, hiszen a zenekarral együtt kiváló műsorszámról van szó – mondta Kovács István százados, karnagy.

A fesztiválon nemcsak komoly, hanem könnyűzenei darabok is felcsendültek, a közönség nagy örömére.

Megszakítás