Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A kézimunkázás a nyugdíjasok szép és értékes elfoglaltsága lehet

Kezek dicsérete címmel kézimunka kiállítást rendezett a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. Összesen 17-en mutatták be hímzéseiket a közönségnek. Az alkotók így hívják fel kortársaik figyelmét, hogy a nyugdíjas éveket is el lehet tartalmasan tölteni.

A Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség folytatta tematikus képzőművészeti kiállításainak sorát. Most azok a hölgyek kaptak bemutatkozási lehetőséget, akik szépen tudnak hímezni. A felhívásra összesen 17-en jelentkeztek, és hozták el műveiket az SZTE Mezőgazdasági Karának kiállító termébe. A méltán híres vásárhelyi hímzéssel készült terítők mellett azonban más tájegységekre jellemző minta és színvilág is feltűnt a csoportos tárlaton.

– 14 éves korom óta hímzek, nem tanultam senkitől, az idős emberektől lestem el, még az édesanyámat is én tanítottam meg hímezni. Szeretem a kalocsait, a matyót és az úri hímzést. A vásárhelyit – bár nagyon tetszik – nem tudom, mert nagyon nehéz – mondta Konczné Halászy T. Mária, a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség tagja.

Alkotó munkával tartalmasabb életet lehet élni és könnyebben el lehet viselni a mindennapok nehézségeit, ezért is tartja fontosnak a nyugdíjas szövetség, hogy rendszeresen képzőművészeti kiállításokat szervezzen tagjai számára.

– Azért kell ezeket a munkákat bemutatni, hogy másoknak is mintát adjuk, hogy ilyen alkotásokat lehet készíteni és elgondolkodjanak azon, hogy csendes óráikban ilyennel is foglalkozhatnak. Viszik a hírét a klubokba, ahol egymást bíztathatják – mondta Oskovics György, a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség elnöke.

Az egyesület abban bízik, hogy az új művelődési központ megnyitásával lehetőség lesz városi szintű összefogásra és szakkörök keretében az alkotók átadhatják majd másoknak is a mesterfogásokat. Így fennmaradhatna a kézimunkázás értéke és szépsége az utókor számára is. A mostani csoportos tárlatot péntekig lehet megtekinteni a Mezőgazdasági Kar kiállító termében.

Megszakítás