Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A kisgyermekek 90 százaléka ingyenesen étkezik

Szeptember elsejétől szinte minden gyermek számára térítésmentessé vált az óvodai és bölcsődei étkeztetés. Az egy főre jutó jövedelem mértéke határozza meg a jogosultságot. Mindez az érintett családoknak gyermekenként 10-15 ezer forintos megtakarítást jelent havonta. Hódmezővásárhelyen a jelenlegi adatok szerint közel ezer gyermek jut napjában többször is ingyen ételhez.

– Mind az óvodai, mind a bölcsődei étkeztetésben a gyerekek közel 90%-a ingyenesen étkezhet – mondta Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatója.

Jogszabályváltozás meghatározza meg: ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg havonta a 89.470 forintot, akkor a kisgyermek ingyenesen étkezik.

– Ez azért nagyon jó hír, mert így a bölcsődés- és az óvodás korú gyermekeket nevelő családok spórolhatnak. A bölcsödében családonként ez közel 10 ezer forintos havi megtakarítás, az óvodában pedig 14-15 ezer forint – tette hozzá Bálint Gabriella.

Nagy György gyermeke az Oldalkosár utcai bölcsödébe jár. Szülőként azt mondja, jelentős segítségnek érzi azt, hogy nem kell fizetnie a napi többszöri étkezésért.

– Háromgyermekes család vagyunk. Csak az egyik gyermekem esetében napi négy ingyenes étkezésnél 15 ezer forint marad a zsebünkben – fogalmazott Nagy György.   

Pár napja indult a tanév, de az eddigi adatok szerint már 700 körüli óvodást, és közel 200 bölcsödébe járó kisgyermeket érint az ingyenes étkeztetés Hódmezővásárhelyen.

Megszakítás