Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A kistérség alkotóközösségei is teret kapnak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

Agóra fórumot tartottak a Városháza dísztermében, ahol az előzetesen kidolgozott pályázati kiírást vitatták meg, ennek segítségével ugyanis a jövő évadtól havonta egyszer a környező települések alkotóközösségei vehetik majd birtokba a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot.

A polgármesteri hivatal dísztermében zajlott az Agóra fórum, amelynek keretében a közművelődési szolgáltató funkció és a kulturális-élményszerző tevékenység mellett harmadik szerepének, a tanácsadó funkciónak igyekezett eleget tenni a megújuló Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. A megjelenteket Almási István alpolgármester köszöntötte.

 – Az Agóra program, ha megvalósul, márpedig augusztus végén szeretnénk az intézményeket átadni, nemcsak Hódmezővásárhely, hanem a térség kulturális életét is meg tudja határozni, 20-25 évre előre – mondta Almási István alpolgármester.

Az Agóra intézmény keretében korábban létrehozott Agóra Tanács Hódmezővásárhelyet, valamint a környező kistérségi társulásokat, illetve önkormányzatokat fogja össze. A közülük delegált közművelődési tanácsadók, szakemberek kaptak meghívást az Agóra fórumra, amelyen azt a pályázati rendszert vitatták meg, melynek segítségével, előre meghatározott napokon a Bessenyei Művelődési központ a kistérség produkciói számára is biztosítaná az intézmény infrastruktúráját és szakembergárdáját.

– Ez lenne a célja ennek a mai fórumnak, hogy ismertessük a pályázat kiírását, a pályázati adatlapot és szeretnénk megkérdezni az ő véleményüket, javaslataikat is, mert az együttműködés akkor jó, ha az ő igényeiket is figyelembe vesszük – mondta Gajdán Bálin, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

A szakmai egyeztetések és a véleménycsere után a fórum tagjainak igényeit is figyelembe vevő végleges pályázati kiírás május 15-én kerül nyilvánosságra, amelyre június 15-ig lehet jelentkezni.

Így a következő évadtól, szeptembertől júniusig havi egy alkalommal – többek között Makóról, Csongrádról, vagy akár Orosházáról is – bemutatkozhatnak majd azok az összművészeti produkciók, amelyek a helyi sajátosságok bemutatásával alkotóközösségek, csoportok, és művészek alkotásait hozzák el Vásárhelyre.

Megszakítás