Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A kórházba költözik a tüdőgondozó

Több mint 244 millió forintot nyert a vásárhelyi és a makói kórházat tömörítő egészségügyi ellátó központ. Az összegből három projekt valósulhat meg június 30-áig. Új helyre kerül többek között a korszerűtlen épületben működő vásárhelyi tüdőgondozó is.

 

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó intézménye működési támogatásra nyújtott be pályázatot, amelyből három projektet támogatott az OEP utódszervezete, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, összesen több mint 244 millió forinttal. A deszki kórház által működtetett hódmezővásárhelyi tüdőgondozó a korábbi korszerűtlen dr. Rapcsák András utcai épületből beköltözik a vásárhelyi kórház „E” épületébe.

 

– Még több szakember lesz a kórházban, ami mostanság nagy kincs. Mindez a betegeknek is előny. A komplex ellátás részeként eddig is együttműködtünk sok területen, a tüdőgyógyászoktól kért napi konzílium rutin volt, de ez a földrajzi közelséggel még hatékonyabbá válhat  – mondta dr. Kallai Árpád főigazgató.

 

A deszki kórházzal közös konzorciumban az épület átalakítása és felújítása a CSMEK által elnyert támogatásból valósul meg. A tüdőgondozó felszerelése, köztük egy digitális röntgen beszerzése, a deszki partner feladata lesz.

 

– Ötvenötmillió forint, amelyet a hódmezővásárhelyi tüdőgondozó felszerelésére fordíthattunk. Ebből a legjelentősebb a digitális röntgen, amely a jelenleg használt elavult röntgenünket váltja majd ki – mondta dr. Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója.

 

A CSMEK által elnyert összegből a vásárhelyi létesítmény sterilizálója átveszi a sterilizálási feladatokat a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházától, amellyel a helyi kórházi is jól jár. A szolgáltatást a deszki kórház rendeli majd meg Vásárhelytől, a sterilizálandó eszközök szállításához új gépjárművet vásárolhat a CSMEK. A pályázati összegből több megyén átívelő fejlesztés is történik a mosodai szolgáltatások költségcsökkentése érdekében. Olcsóbb lesz a kórházi textíliák mosatása, havi 1 millió forint spórolható meg úgy, hogy a Békés Megyei Központi Kórház gyulai telephelyén végzik 5 egészségügyi intézmény, 7 tagkórházának mosodai feladatait. A CSMEK többek között új textíliákat is beszerez, amelyet chipekkel látnak majd el.

Megszakítás