Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A kormányalakítást megelőzően Orbán Viktor és Lázár János hétfőn az MTA, az ÁSZ és az igazságszolgá

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormányalakítást megelőzően konzultációsorozat keretében hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia, az Állami Számvevőszék, valamint az igazságszolgáltatás, így a Kúria, az Országos Bírói Hivatal és az ügyészség vezetőivel is tárgyalt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében hétfőn, az Országházban fogadta Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új elnökét és Pálinkás Józsefet, az MTA leköszönt vezetőjét – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A tárgyaláson – amelyen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is – az akadémia új elnöke a magyar kutatások színvonalának emelését jelölte meg legfőbb céljának, annak érdekében, hogy ez a terület még jobban felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz. A megbeszélésen áttekintették a magyar felsőoktatás helyzetét is.

 

ÁSZ: erős pénzügyi ellenőrzést az állami kiadásoknál!

Szintén hétfőn az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével és alelnökével is megbeszélést folytatott Orbán Viktor és Lázár János. A kormányfő, Domokos László ÁSZ-elnök, Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök, valamint Lázár János miniszterelnökségi államtitkár

tárgyalásán a számvevőszék vezetői javaslatot tettek az állami pénzköltés követelményrendszerének mérhetőbbé tételére, a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás további erősítésére.

 

Az igazságszolgáltatás vezetőivel is egyeztetettek

Az igazságszolgáltatási rendszer vezetőivel is egyeztetett a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként hétfőn a kormányfő. A megbeszélésen részt vett Darák Péter, a

Kúria elnöke, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Trócsányi László jelenlegi párizsi nagykövet, valamint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Az egyeztetésen szó volt az alaptörvény igazságszolgáltatásra vonatkozó részének érvényesüléséről, továbbá a résztvevők összegezték az igazságszolgáltatás átalakításának eredményeit, tapasztalatait.

(MTI)

Megszakítás