Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Kovács Gábor Gyűjteményből nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen

Hetven év magyar festészetét öleli fel a Kovács Gábor Gyűjtemény mintegy 120 darabjából vasárnap nyíló tárlat a hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeumban.

A Munkácsytól Tóth Menyhértig című kiállítást a gyűjteménytulajdonos mutatta be pénteken a sajtónak a dél-alföldi városban. A válogatás végigvezeti a látogatót a magyar festészet egyik legizgalmasabb fél évszázadán. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat-európai, elsősorban a francia és a német festészettel. Ennek az időszaknak a legfontosabb periódusait, legjelentősebb alkotóit mutatja be a tárlat, a képeken keresztül a magyar festészet fejlődési íve figyelhető meg – fogalmazott Kovács Gábor.

A tárlat szinte hiánytalanul reprezentálja a 19. század realista tájábrázolásától a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődést. Munkácsy, Vaszary és Rippl-Rónai több alkotása mellett olyan festményeket láthatnak majd a látogatók, mint Csók István Cselédközvetítőnél című képe és Székely Bertalan Székely Zsenit ábrázoló portréja.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a kiállítás összeállításakor fontos szempont volt, hogy a kezdet és a vég kötődjön a Dél-Alföldhöz. Ezért esett a választás Munkácsy Mihályra és a Mórahalmon született Tóth Menyhértre, aki annak a szellemiségnek a továbbvivője a 20. század második felében, amelyet a Kovács Gábor Gyűjtemény szeretne bemutatni. A kiállítás stílusát a realizmus jellemzi.

Az újkori magyar festészetet reprezentáló kiállítást Lázár János nyitja meg vasárnap.

Forrás: MTI

Megszakítás