Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A köznevelési rendszerről Hódmezővásárhelyen

A köznevelési intézményrendszer átalakítása jelentősen kedvezőbb irányba fejlődött a korábbiakhoz képest – közölte évértékelőjében Balázs József hódmezővásárhelyi tankerületi igazgató. Az év elején kezdte meg működését a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, amely a Hódmezővásárhelyi, Makói, Csongrádi és a Szentesi Járásban 27 intézményben látja el feladatát. A legfontosabb változás, hogy amíg korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ centralizált módon működött, addig most már a decentralizált egységek helyben hozzák meg a szükséges döntéseket az oktatási intézményekben. 

 

 

– Idén több mint 340 millió forintot biztosítottunk a 27 intézménynek, melyek ezen felújítási forrásokkal kiválóan éltek. Egy-egy intézmény vonatkozásában több tízmillió forintról beszélhetünk. Az intézményekben komoly eszközfejlesztés történt és több tízmilliót fordítottunk a gyermek komfortérzetére, hogy modern körülmények között tanulhassanak – összegezte működésüket Balázs József hódmezővásárhelyi tankerületi igazgató.

 

Vágó János önkormányzati képviselő, mint a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője azt hangsúlyozta, hogy az átalakulás óta gyorsabb az ügyintézés, jelentősebb anyagi támogatást kapnak az intézmények.

 

Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar Csongrád megyei területi elnöke szerint a tankerületi központok kialakítása egyértelmű stabilitást hozott.

 

– A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézmény fenntartó, illetve működtető, legfontosabb szerepe és célja lesz az, hogy lehetőséget biztosítson a diákoknak speciális tanulói utak kialakítására, és az intézmények együttműködésével a lehető legoptimálisabb irányba vezethetik a tanulókat akár a szakképzés, akár a gimnázium, akár a tehetséggondozás irányában – fogalmazott Árva László.

 

Megszakítás