Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A közös gondolkodás és az együttműködés a fejlődés alapja

Mintegy kétszáz vendég részvételével idén is a mártélyi Bodnár Bertalan Oktatóközpont adott otthont a Vásárhelyről elszármazottak találkozójának, vasárnap délután. A kétévente megrendezett eseményen a vendégek előadásokon ismerhették meg az önkormányzat munkáját és a város jövőbeli terveit.

Hódmezővásárhely befogadó és visszaváró közösség – emelte ki beszédében az elszármazottak találkozóján Almási István. A polgármester elmondta: Vásárhely központi szerepet töltött és tölt be a kultúra területén, és azon dolgozik az önkormányzat, hogy ez a centrális szerep az oktatás, az egészségügy, a gazdaság területén is egyre markánsabbá váljon. A sportot tekintve már komoly eredményeket sikerült elérni.

– Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, vagy a magyar férfi párbajtőrcsapat Vásárhelyen készül a világversenyekre, az idei évben pedig ifjúsági úszó Európa-bajnokságot szerveztünk. A város ma már képes több sportágban, hazai, vagy akár nemzetközi szintű, élsportolóknak megfelelő infrastrukturális feltételeket biztosítani, ami a vásárhelyi fiataloknak komoly lehetőséget jelent – emelte ki a polgármester.

A fejlesztésekről Hegedűs Zoltán alpolgármester számolt be a jelenlévőknek, kiemelve: a beruházások tudatos koncepció mentén zajlanak, amelynek középpontjában az élhető város kialakítása áll.

– Hódmezővásárhely az a város, ahol a rohanó hétköznapokban, a munka után lehet és érdemes is lelassítani, és megélni az életet – utalt az alpolgármester a város által honosított, nemzetközi Cittaslow mozgalom célkitűzéseire.

Hegedűs Zoltán elmondta, a Területi Operatív Programban mintegy 10 Mrd forintra pályáznak, amiből 2018. december 31-ig számos beruházás, fejlesztés valósulhat meg.

– Az előttünk álló években nagyon fontos a helyi gazdaság fejlesztése. Ennek jegyében 3 milliárd forintot fordítunk az ipari park korszerűsítésére, új elkerülő utat építünk hozzá, amely tehermentesíti a susáni és az újvárosi városrészeket. Az egészségügy fejlesztésében most az orvosi rendelők modernizálásán a sor, ennek megfelelően négy rendelőt fogunk felújítani. Korszerűsítjük azokat az iskolákat, ahol az még nem történt meg, de a szociális intézményeink fejlesztésére is sor kerül. A belváros megújítását a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola területe felé folytatjuk és kerékpárúttal kötjük össze Hódmezővásárhelyt Maroslelével és Makóval – részletezte az elkövetkező évek beruházásait az alpolgármester.

Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében a közösségépítés, a közös gondolkodás, az együttműködés és az egymás iránti felelősség fontosságáról beszélt.

A politikus felidézte: a város, köszönhetően tettrekészségének és annak, hogy volt elképzelése és képes volt dolgozni a fejlődésért, az elmúlt 25 év tanúsága alapján inkább nyertese, mint vesztese volt a rendszerváltásnak.  A 2010-es, közel 10 százalékos munkanélküliség mára 2,7 százalékra esett, a város adóbevételei a kétezres évek eleji 1 milliárdról 4 milliárdra nőttek, a városi vagyon értéke 80-100 milliárd forintra tehető és nincs adóssága az önkormányzatnak. Az alapvető infrastruktúra – így például az úthálózat, a szennyvíztisztítás vagy a közművek – fejlettségében ma már nincs kiugróan nagy eltérés Hódmezővásárhely és egy hasonló méretű nyugat európai város között – foglalta össze a miniszter, kiemelve mindez annak köszönhető, hogy létrejött, felépült és működik a közös gondolkodás kultúrája.

– Az önkormányzat a pártpolitikai célok helyett az élhető város kialakításán dolgozik és ebbe a munkába, valamint a célok meghatározásába, a jövő tervezésébe számos lakossági konzultáción, fórumon és egyeztetésen keresztül aktívan bevonja a vásárhelyieket, és a politikai ellenzék képviselőit is. A városvezetés és a vele szövetségben dolgozó képviselők – akik között még vannak rendszerváltók is – folyamatosan meg tudta és tudja teremteni magának a város többségének támogatását, de nem csupán a választásokon, hanem két választás között is. Ez a folyamatos munka, ez az együttműködés, ez a közös gondolkodás az, ami megteremti azt a biztonságot, ami a fejlődéshez szükséges – mondta el a miniszter. 

Lázár János szorgalmazta, hogy a jelenlévők és az elszármazottak közösségéből alakuljon egy lokálpatrióta kör, amely napjaink internetes kommunikációs csatornáit használva folyamatos tájékoztatást kap a város életéről, a fontosabb eseményekről.

A találkozóra – az előző évekhez hasonlóan – az ország minden részéből érkeztek vendégek, sőt, többen a határon túlról látogattak haza a szülővárosba. Az eseményen – mások mellett – részt vett Tóthné Juhász Katalin olimpiai bajnok kardvívó, Gyulai József Széchenyi-díjas professzor, Eifert János fotóművész, a szintén Kossuth-díjas Bera Zsolt, a Hot Jazz Band tagja és Szabó Stefánia torontói főkonzul.

Megszakítás