Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A lakók ötleteit is figyelembe veszik a Szabadság tér 900 milliós beruházásánál

Jövőre 900 millió forintból újul meg a Szabadság tér és környéke. A város vezetése olyan tervek alapján valósítaná meg a beruházást, amely az ott lakók igényeinek és tetszésének is megfelel, ezért tegnap este lakossági fórumra hívták a környéken élőket.

Az Európai Unió elfogadta Hódmezővásárhely pályázatát a Szabadság tér rehabilitációjára vonatkozóan. Ennek köszönhetően 695 millió forint pályázati támogatással, és 196 millió önkormányzati vállalással valósul meg a környék megújítása. Hét társasház új homlokzatot kap, illetve kicserélik a nyílászárókat. A grandiózus beruházás tartalmazza a Szent István Iskola felújítását, közösségi élettérré való fejlesztését is. Játszótér épül a környéken, a Szabadság téri lakótömbön belül pedig az utak, járdák és zöld felületek teljes rehabilitációja valósul meg. A programhoz kapcsolódik a Szent István plébánia rekonstrukciója és szigetelése, a lakótömb mellett található stadion öltözőrendszerének teljes energetikai és épület felújítása, valamint a piactéri pavilon épületének és tetőszerkezetének megújítása.

– Az önkormányzat két éve elhatározta, hogy a belvárosi rehabilitációs program után a Szabadság tér megújítása lenne a következő állomás. Itt ötvenes-hatvanas évek elején épült házak és felújításra váró zöldterületek vannak. Most a lakosok véleményére vagyunk kíváncsiak. Mielőtt a tervdokumentáció előkészítésére megbízást adunk, az itt élők ötleteit is meghallgatjuk, hogyan alakítsuk át a lakóépületeket, parkokat és a közösségi tereket. Ez egy olyan városrész, amely megérett a felújításra, ugyanakkor az itt lakók nagyon megérdemlik, hogy megfelelő környezetben lakjanak – mondta Almási István alpolgármester a lakossági fórumon.

A lakók kérései között szerepelt ping-pong asztal felállítása, padok kihelyezése. Az itt élők szorgalmazták azt is, hogy a régi szőnyegporoló állványok megmaradjanak a házak előtt, továbbá, hogy egy kisszínpad épüljön valamelyik közösségi területen a gyerekek előadásaihoz, fellépéseihez. Az önkormányzat igyekszik a kéréseknek eleget tenni, a színpad ötletének kimondottan örültek a projekt megvalósítói, hiszen az a városrészben induló szociális és felzárkóztatást elősegítő programok egyik helyszíne is lehet majd.

 

Megszakítás