Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Magyar Állami Népi Együttes újabb fergeteges táncprodukciót ad a BFMK-ban

A nagysikerű Naplegendát követően az álmok világába vezeti el nézőit a Magyar Állami Népi Együttes misztikus látvány- és hangzásvilágú előadása, az Álomidő.

A rejtett vágyainkat, örömeinket és félelmeinket megjelenítő különleges darabot április 19-én, pénteken este hét órától tekinthetik meg az érdeklődők a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Az álom szimbolikus jelentése a történelem hajnala óta ismert. Az Álomidő a táncoló ember dicsérete. Alkotóinak álmai – vagy annak vélt emlékei – elevenednek meg egy általuk megélt vagy megéltnek hitt világról, demonstrálva viszonyukat a tradícióhoz, a múlt titkaihoz, a jelen
sokszínűségéhez. Az álomban minden megtörténhet. Az álom varázslat. Átjárót nyit az élet és a halál, a valóság és a fikció között. Az álom elfojtott vágyaink tükre. Az álom: utazás.

A Magyar Állami Népi Együttes előadásához Nikola Parov komponált új művet, inspirációt merítve a magyar, tágabb értelemben a kárpát-medencei, valamint a balkáni népzenéből, kitüntető hangsúlyokat téve keleti rokon népeink (hanti, mansi stb.) zenekultúrájára is. A Mihályi Gábor vezette koreográfusok táncjelenetei a Kárpát-medence folklórjából merítkeznek. Az egyes táncokhoz gondolati-érzelmi többlettartalmakat, egyéni asszociációkat rendelnek, hogy ezáltal azok a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezőeszközévé válhassanak.

A Magyar Állami Népi Együttes gyönyörű táncképeit, valamint Herczku Ágnes énekeit pénteken este 7 órától csodálhatja meg a közönség Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Megszakítás