Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Magyar Honvédség biztosítja Hódmezővásárhelyen és térségében is az egészséges ivóvizet

Magyarország uniós csatlakozásával az Európai Unióban az ivóvízre alkalmazott vízkémiai és mikrobiológiai értékek is kötelező érvénnyel átvételre kerültek, amelyek alkalmazására 2012. december végéig kapott haladékot hazánk. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhelyen is megfeleljen az ivóvíz a korábbi, magyar szabályozásnál szigorúbb uniós elvárásoknak, komoly fejlesztéseket kell végrehajtanunk. A fejlesztésekig a Magyar Honvédség biztosítja az uniós előírásoknak megfelelő ivóvizet Hódmezővásárhelyen és térségében. ÖSSZEFOGLALÓ.

Magyarország uniós csatlakozásával az Európai Unióban az ivóvízre alkalmazott vízkémiai és mikrobiológiai értékek is kötelező érvénnyel átvételre kerültek. Ennek megfelelően megváltozott az ivóvíz arzéntartalmára vonatkozó előírás is.

Az Európai Bizottság 2012. december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén-, bór- és fluoridtartalmát. Az arzént tekintve ez a korábbi magyar szabvány szerinti 50 mikrogramm/liter csökkentése 10 mikrogramm/liter-re. Hódmezővásárhelyen és térségében az összesen közel 20 működő kút jelenleg döntően 13-30 mikrogramm/liter arzén értékű, azaz nem felel meg az immár Magyarországon is hatályos, uniós előírásnak.

Fontos tehát, hogy nem a víz minősége romlott az eddigiekhez képest, hanem a szabályozás szigorodott! Az ivóvíz semmivel sem rosszabb, mint az előző időkben, a szigorúbb uniós előírás azonban megköveteli, hogy csökkentsük a víz arzéntartalmát.

Hódmezővásárhelyen az érintett településrészek többségén a vízben található arzén mennyisége még ezt a szigorúbb, uniós értéket is átlagban csupán minimálisan, 1-2 mikrogramm/liter mennyiséggel haladja meg. A Hódmezővásárhelyen lévő ivóvíz tehát nem veszélyes az emberi fogyasztásra, mégis, mivel meghaladja az immár Magyarországon is hatályos uniós előírást, gondoskodni kell a határértékeknek megfelelő ivóvíz biztosításáról a lakosság részére.

Annak érdekében, hogy Magyarország minden településén, kivétel nélkül az ivóvízre vonatkozó Európai Uniós vízkémiai és mikrobiológiai határértékeket alkalmazni tudjuk, komoly fejlesztéseket kell végrehajtanunk. Ehhez az unió jelentős mértékű támogatást biztosít: 210 település összesen 900 milliárd forint uniós forrást kaphat. Az ivóvízminőség-javító program azonban jelentősen csúszik, a belügyi tárca adatai szerint 2012 december végére az érintett települések közül mindössze 92 településen sikerült teljesíteni az ivóvízre vonatkozó uniós elvárásokat.

Hódmezővásárhelyen és térségében a fejlesztés a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program keretében valósul meg, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, mintegy 1,6 milliárd forintos költségből. A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Programot megvalósító Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium a program előkészítését 2012-ben fejezte be, míg az év végére a beruházást is le kellett volna zárni, így Hódmezővásárhelyen és térségében sem valósulhatott meg időre az ivóvízminőség-javító program.

Amíg tehát a beruházás nem valósul meg, a lakosság számára biztosítani kell az uniós elvárásoknak megfelelő ivóvizet. Ezt a dél-alföldi régióban – Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye összesen 39 településén – a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége végzi.

2012. januárjától tehát 1 literes zacskós kiszerelésben, fejenként napi 2 liter mennyiségben a Honvédség biztosít térítésmentesen ivóvizet Hódmezővásárhelyen és térségében.

A tisztított, uniós előírásoknak is megfelelő zacskós vizet személyesen lehet átvenni a város hét pontján, illetve mind a 4 nagyobb külterületi egységben, így remélhetőleg mindenki a lakóhelyéhez közel be tudja szerezni a megfelelő mennyiségű ivóvizet. Az ivóvizet át lehet venni:

1. Nyugdíjas Lakóparkban (Pető Ferenc u. 4.)

2. a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. központi épületében (Andrássy u. 25.)

3. a Varga Tamás Általános Iskola épületében (Holló u. 36.)

4. a volt Szék utcai iskola épületében

5. a HódFó Szociális foglalkoztató épülete (Szent István u. 77.)

6. a Klauzál utcai Általános Iskola épülete (Klauzál u. 63.)

7. a Hajléktalanszálló épülete (Csomorkányi u. 17.)

8. a szikáncsi boltban, (Szikáncs Fő u. 16.)

9. a kútvölgyi boltban, (Kútvölgy Dózsa Gy. u. 9.)

10. az erzsébeti boltban, (Erzsébet Posta u. 23.)

11. a batidai boltban, (Batida Kossuth u. 1.)

A vízdepók lényegében egész nap, tehát reggel 8 órától este 18 óráig nyitva tartanak. Az átvehető mennyiséget napi rendszerességgel lehet igényelni, átvételi íven kell az átvétel tényét aláírással igazolni. Családtagok számára lehetséges az ivóvíz elvitele. Egyéb esetben meghatalmazás szükséges.

Az első lépés tehát a zacskós víz biztosítása, majd 2-3 hónap múlva víztisztító konténerek (12 db) kerülnek telepítésre a város több területén, amelyekből nyerhető az egészséges ivóvíz. A végleges megoldást a Dél-Alföldi Ivóvízminőség-javító Program megvalósulása jelenti majd, amely az elhúzódó előkészítés miatt azonban csupán 2014-ben valósulhat meg.

Hódmezővásárhelyen közel bruttó 2 Milliárd Ft-ból kerül majd a konzorciumi kereteken belül megvalósításra az ivóvíz-minőség javító projekt, mely nem csupán arzénmentesítésről fog szólni, de a beruházási összeg kb. 20%-át vízhálózat-fejlesztésre tudjuk majd fordítani.

 

„Vízforrás-2013”

 A Magyar Honvédség, és ezen belül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a rendelkezésre álló katonai képességeivel hozzájárul, az egészséges ivóvízzel nem rendelkező településeken élő lakosság ivóvízzel történő ellátásához. A katonai szervezetek addig segítik a lakosságot, amíg a fennálló problémára a végleges megoldás megszületik.

A feladat és a jelenlegi helyzet:

Meghatározott ellátási körzetekben kijelölt településeken – a Belügyminisztérium által felmért, valós önkormányzati igények alapján – a Magyar Honvédség feladata, hogy a kijelölt erőkkel és eszközökkel hozzájáruljon a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátásához.

Magyarország területén a feladatba bevont bázislaktanyák ellátási körzetit pontosan kijelölték. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Debrecen és Hódmezővásárhely környékén biztosítja a jó minőségű ivóvízzel történő ellátást.

A vízellátást a Belügyminisztérium által megadott valós adatok alapján, a vízellátásra kijelölt településeken szolgáltatják. A településeken a vízkiosztó pontok a települési önkormányzatokkal történt előzetes egyeztetések alapján kerültek kijelölésre.

A meghatározott felelősségi körzetben (39 település, közel 150.000 fő), az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Kikülönített Szervezeti Elemek erői 22 darab 1 m3-es vízszállító utánfutóval és 7 db 8 m3-es vízszállító tehergépjárművel szállítják a vízkiosztó pontokra a jó minőségű ivóvizet. A kijelölt településekre a hódmezővásárhelyi katonák is szállítják a csongrádi vízmű telepéről a – speciális vízcsomagoló berendezéssel előállított – zacskózott ivóvizet.

A vízszállító és csomagoló berendezések a felkészítés időszakában előírt tisztító és fertőtlenítő folyamatokon estek át. A helyszíneken a feltöltött vízszállító utánfutókból vett vízminta bevizsgálása megtörtént, és a szállításra alkalmas eszközök már rendelkeznek akkreditált és engedélyezett vízmintával. A feladat ellátásában csak a folyamatos bevizsgáláson megfelelő eredménnyel rendelkező technikai eszközök vesznek részt.

A feladat tervezett időtartama: 2013. január 01-től – 2013. december 31-ig.


MH 5. Bocskai István Lövészdandár

(Hódmezővásárhely)

 

Az ellátandó települések listája:

 1. Ambrózfalva
 2. Ásotthalom
 3. Balotaszállás
 4. Békéssámson
 5. Csanádalberti
 6. Csanádpalota
 7. Deszk
 8. Dóc
 9. Domaszék
 10. Ferencszállás
 11. Földeák
 12. Hódmezővásárhely
 13. Hódmezővásárhely-Batida
 14. Hódmezővásárhely-Erzsébet
 15. Hódmezővásárhely-Kútvölgy
 16. Hódmezővásárhely-Szikáncs
 17. Kelebia
 18. Kiszombor
 19. Klárafalva
 20. Kövegy
 21. Kübekháza
 22. Makó
 23. Makó-Rákos
 24. Maroslele
 25. Mártély
 26. Mórahalom
 27. Nagylak
 28. Óföldeák
 29. Öttömös
 30. Pitvaros
 31. Pusztamérges
 32. Röszke
 33. Tiszasziget
 34. Tompa
 35. Tótkomlós
 36. Újszentiván
 37. Üllés
 38. Zákányszék
 39. Zsana

 

Megszakítás