Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A magyar kultúra napja – Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművész kiállítása

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy-díjas kerámiaművész Himnusz című porcelán „lámpaszobra” is látható lesz azon a kiállításon, amely a magyar kultúra napja alkalmából a Duna Palotában rendezendő vasárnapi ünnepség keretében nyílik meg.

A Pannon 2014 című tárlatot Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.

A kiállítás részben egy dokumentatív bemutató, részben pedig azokat az anyagokat vonultatja fel, amelyekkel a keramikusművész általában dolgozik – mondta el Pannonhalmi Zsuzsa pénteken az MTI-nek.

A művész több csoportos kiállítást szervezett már, de mostani tárlatának anyagát maga állította össze. „Végre nem kellett egyensúlyoznom a művészek érdekei között, hanem szabadon játszhattam és azt válogathattam be a kiállításba, amit csak akartam” – fogalmazott a művész.

A tárlat anyaga három nagyobb lélegzetű munka köré csoportosul. Az egyik a kútvölgyi zarándokház Krisztus színeváltozása című reliefje, a másik – a magyar kultúra napjához illeszkedve – a Himnusz című „lámpaszobor”, amelyen Kölcsey sorai képekben jelennek meg. A kiállítás ezek mellett bemutatja a hamarosan elkészülő Péceli Parnasszus pegazusának makettjét is.

Látható lesz két fotón a pálházi kisvasút végállomásán lévő Szarvas-kút és Pannonhalmi Zsuzsa kiállítja az ősi magyar motívumokat felvonultató Szarvas-oltárt is. A tárlaton több rajzot, köztük például a budapesti állatkert Oroszlános kútjának kis oroszlánjairól készült munkákat, valamint különféle használati tárgyakat, például dobozokat és vázákat, illetve csillagplasztikákat is láthat a közönség február 15-ig a Duna Palotában.

Pannonhalmi Zsuzsa 1974-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakán, mestere Csekovszky Árpád volt. Hódmezővásárhelyen 1996-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot.

(MTI)

Megszakítás