Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A magyar műhold jeleit fogták a Németh László Gimnáziumban

A Németh László Gimnázium természettudományos önképző körének legutóbbi programján együttműködési szerződést írt alá az intézmény igazgatója, Árva László és Hegyi Loránd, a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub elnöke. A rendezvény fő attrakciója azonban mégis az volt, hogy nemcsak egy előadást hallhattak az érdeklődők a magyar műholdprojektről, de sikerült fogni a februárban fellőtt első magyar műhold jeleit is.

2012. február 13-án bocsátották fel az első magyar műholdat a világűrbe, a MASAT-1-et. A Németh László Gimnázium természettudományos önképző körének legutóbbi foglalkozásának kezdetén erről a projektről hallhattak előadást az érdeklődők.

– Teljes mértékig magyar fejlesztésű a műhold, ellentétben a más hasonló kis műholdakkal, melyek alkatrészeit összevásárolják az interneten. Ezek teljes mértékben magyar fejlesztések és a műszaki egyetem doktorandusz hallgatói építették – mondta Hegyi Loránd.

A tudományos foglalkozáson a gimnázium igazgatója és a vásárhelyi Rádió Klub elnöke együttműködési szerződést írt alá.

– A Németh László Gimnázium és a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub régóta van kapcsolatban a személyes ismeretségek révén is. Most viszont együttműködési szerződést írtunk alá, amelyben vállaljuk az iskola fizika szertárában lévő valamennyi eszköz karbantartását és szakmai programokat is hozunk az intézménybe – mondta Hegyi Loránd, a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub elnöke.

A rendezvény fő attrakciója az volt, hogy egy, a tetőn elhelyezett antenna segítségével sikerült fogni a MASAT-1, azaz az első, teljes egészében magyar műhold morzejeleit, egy rádiókészülék és egy komputeres program pedig hallhatóvá és láthatóvá tette a műhold által kibocsátott jeleket.

Megszakítás