Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A mentők és a katasztrófavédők is dolgoztak az ünnepek alatt

A húsvéti ünnep idején mintegy 20 % -kal nőtt meg a vásárhelyi mentőállomáson a riasztások száma. A szakembereknek elsősorban a sok alkohol és étel, valamint a kettős fronthatás miatt kellett több beteget ellátniuk. A katasztrófavédelem helyi egységei sem pihentek, az esőzések miatt ugyanis több épület is veszélybe került. A rendőrség pedig – ahogyan ilyenkor szokás – fokozottabban ellenőrizte a közlekedésben résztvevő autósokat és kerékpárosokat.

Míg a lakosság nagy részének az ünnepek a pihenésről szólnak, addig a mentők és a rendvédelmi szervek gőzerővel dolgoznak. Így volt ez ezen a hétvégén is, amikor a vásárhelyi mentőállomás a mindennapokhoz képest jóval több riasztást kapott. A legtöbb problémát a túlzott alkoholfogyasztás okozta.

– Volt két fiatalkorú, akik ittasság miatt kerültek a mentőbe. Az ittasságból adódó sérültek száma 15-20 %-kal növekedett meg. A frontok is éreztették hatásukat, ami azt jelentette, hogy sajnos a szív- és érrendszeri megbetegedések is megszaporodtak. Illetve valószínűleg a drasztikus időjárás változások miatt több volt a gyógyszeres öngyilkossági kísérletek száma is – mondta Demeter Sándor a Vásárhelyi Mentőállomás vezetője.

A katasztrófavédelem helyi egységei is folyamatosan dolgoztak az elmúlt napok alatt, ugyanis a csapadékvíz több épületet is veszélyeztetett.

– A Szabadság téren, az egyik ház pincéjéből kellett kiszivattyúzni a vizet. Majd a Damjanich utcára hívták a helyi egységet, ahol az udvaron kb. 2 cm-nyi víz állt meg, ám a szivattyúk számára ez túl sekély volt, így ezt nem tudtuk elszívni, ezért itt nem is került sor beavatkozásra. Nem úgy még aznap este, amikor az Erzsébeti út egyik tanyájához kaptunk riasztást, ahol az épületet veszélyeztette a víz, és itt meg is történt a szivattyúzás. Vasárnap éjszaka pedig az Oldalkosár utca egyik többszintes épületének 3.- 4. szintjén éreztek füstszagot a lakók, ám a felderítés során kiderült, nem volt tűzre utaló jel, így ez téves riasztásnak minősült – mondta Arany-Tóth Attila, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az elmúlt napokban a rendőri jelenlét is fokozottabb volt Vásárhelyen és a környék útjain. A rendőrök elsősorban azt ellenőrizték, hogy a közlekedésben részvevők fogyasztottak-e alkoholt.

Megszakítás