Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A munkáltatók pályázati lehetőségeit ismertette B. Nagy László Hódmezővásárhelyen

Munkáltatói fórumot tartott B. Nagy László kormánymegbízott Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében, ahol a részvevők az idei munkahelyteremtő programot és feltételeit alaposabban is megismerhették. A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett támogatási rendszer keretösszege 10 milliárd forint, melyre a kis- és középvállalkozások április ötödikéig pályázhatnak.

Idén a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt munkahelyteremtő támogatás hozzáférése egyszerűsödött és könnyebbé vált, derült ki azon a munkáltatói fórumon, amelyre a Városháza dísztermében került sor. A mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint külföldi cégek magyarországi telephelyei ezentúl is pályázhatnak különböző eszközbeszerzésekre, anélkül, hogy önerő biztosításáról gondoskodniuk kellene.

– Ebben az új rendszerben van egy 15 millió forintig terjedő olyan pályázati forrás lehetőség, amely mögé már nem kell önerő. Azt hiszem, az összes változás közül ez a legfontosabb, és ezzel létrejöhet egy olyan kör, amely részt tud majd venni pályázaton – mondta B. Nagy László kormánymegbízott.

Akik szeretnének részt venni a pályázati rendszerben, azoknak a vállalkozásoknak legalább három évig kell működtetniük az új beruházást, és két évig kell biztosítaniuk az új dolgozók munkahelyét.

– A támogatási minimum másfél millió forint minden egyes olyan személy után, akit a vállalat korábban meglévő létszámon felül felvesz. Ha ez 10 fő, akkor 15 millió forintot is igényelhet. De megye térségenként is változhat ez az összeg, és az alkalmazni kívánt munkavállaló státuszához is igazodik. Vannak úgynevezett kiegészítő támogatások. Ha a Munkaügyi Központ által nyilvántartott személyt akar felvenni a cég, akkor további 400 ezer forinttal is megemelkedhet ez az összeg, tehát 1 millió kilencszáz ezer forintot is jelenthet – mondta dr. Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója.

A pályázatok beadási határideje április 5. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kérelmeket május végéig bírálja el. Ezt követően indíthatják el a vállalkozások az eszközbeszerzéseket, így az első igénylők ősszel már pénzhez is juthatnak. Ez a támogatási forma kiegészíti a vásárhelyi önkormányzat törekvésést. A város ugyanis 500 ezer forinttal támogatja azokat a cégeket, akik készek új munkahelyeket létrehozni. 2008-tól pedig azoknak a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak is segítséget nyújt, amelyek a munkahely megtartást tűzik ki célul.

Megszakítás