Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A nagyfai befogadóállomás bezárását kérik az érintett önkormányzatok

A nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárását kéri Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele önkormányzata a kormánytól. Ezt a négy érintett polgármester kedden közös sajtótájékoztatón jelentette be Algyőn.

Molnár Áron (független) algyői polgármester elmondta, a képviselő-testületek az elmúlt napokban döntöttek arról, hogy kéréssel fordulnak a miniszterelnökhöz, illetve a térség országgyűlési képviselőjéhez, Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. A befogadóállomás bezárása mellett az önkormányzatok azt is kérik, hogy ha a magyar-román határon növekszik az érkező migránsok száma, akkor a térségben élők érdekében ott is épüljön ideiglenes biztonsági határzár – tette hozzá a településvezető.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) makói polgármester közölte, az ideiglenes biztonsági határzár nyomvonalának kijelölése Kiszombor és Nagylak térségében már megtörtént, és ha elkezdődik az építkezés, akkor a város ingatlanokat biztosít a munkában részt vevő katonák elhelyezésére.

Almási István (Fidesz-KDNP), Hódmezővásárhely polgármestere emlékeztetett arra, a város közgyűlése februárban döntött arról, hogy a város közigazgatási területén nem alakítható ki közösségi szállás, őrzött szállás, befogadóállomás, illetve egyéb idegenrendészeti szállás. Az önkormányzat kérte a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által működtetett, kísérő nélküli kiskorúakat befogadó vásárhelyi otthon bezárását is. Elmondta, Hódmezővásárhely tavaly – amikor a határzár építése zajlott a szerb határon – szállást biztosított a térségbe vezényelt azon katonák számára, akiket nem tudtak a laktanyában elhelyezni. A város kész minden segítséget megadni a honvédségnek, amennyiben a román-magyar határon elkezdődik a határzár kialakítása – közölte.

Martonosi György (Fidesz-KDNP), Maroslele polgármestere hangsúlyozta, a helyben élők legalább 90 százaléka egyetért a képviselő-testület döntésével. A megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően azonban az emberek biztonságérzete nem romlott.

Lázár János korábban bejelentette, a kormány szerdán tárgyal a déli határ mentén található befogadóállomások bezárásáról.

Forrás: MTI

Megszakítás