Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A nándorfehérvári diadalra emlékeztet a déli harangszó

A Zrínyi Miklós Laktanya emlékharangja is megkondult az 556 évvel ezelőtti nándorfehérvári diadalra való megemlékezésen. Az ünnepségen dr. Kószó Péter alpolgármester mondott emlékező beszédet.

Július 22-e a nándorfehérvári diadal emléknapja. Az 556 évvel ezelőtti bátorság, áldozatkészség, haza iránti elkötelezettség példa arra, hogy nemcsak a magyar történelem gyászos eseményeiről, hanem erről a diadalmas győzelemről is meg kell emlékeznünk – ezzel nyitotta ünnepi beszédét dr. Kószó Péter alpolgármester.

A keresztények Szilágyi Mihály vezetésével védték Nándorfehérvár várát II. Mehmed több mint tízszeres túlerővel ostromló seregével szemben, majd július 22-én a vár melletti csatában Hunyadi János vezetésével legyőzték a törököket. Ezzel a győzelemmel a hősies helytállás diadalmaskodott a túlerővel szemben, mellyel egész Európa menekült meg a következő hetven évre a törököktől. A küzdelemből kivették a részüket a vásárhelyiek is.

– Vásárhely ekkor a Hunyadiak birtoka volt. Hód-Vásárhely, valamint Csomorkányfalva  földművesei éppen aratásban voltak, amikor a török veszélyt jelző hadba hívó jelkép, a véres kard ide is megérkezett – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

Az itteni földművesek, kézművesek, papok, deákok vonultak kiegyenesített kaszával a török ellen. A paraszti öntudat ekkor szilárdult meg, és vált öntudatos hazaszeretetté. A pápa a déli harangszóval hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. A déli harangszó, azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.

Megszakítás