Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A nemzeti függetlenség a tét 2014-ben is

Nemcsak az önálló magyar állam születésnapja a mai nap, hanem a teljes jogú európai magyar nemzet születésnapja is. Szent István európai államot alapított, európai polgárjogot szerzett a magyaroknak – fogalmazott ünnepi beszédében Lázár János. Az államtitkár szerint a nemzet függetlensége az évtized legfontosabb kérdése, 2014-ben pedig a függetlenség és az önfeladó integráció között kell döntést hoznia minden magyarnak.

Lázár János augusztus 20-i ünnepi beszédében kiemelte: Szent István európai államot teremtett.

– Szent István nem tette Magyarországot egy birodalom gyarmatává, hanem egy hatalmas szövetség erejét állította az ország mögé. És amikor mi mai magyarok ki merjük nyitni a szánkat Európában, nem feladjuk Európát, hanem végre birtokba vesszük régi jussunkat. Nemcsak az önálló magyar állam születésnapja a mai nap, hanem a teljes jogú európai magyar nemzet születésnapja is. Szent István államot és európai államot alapított. Európai polgárjogot szerzett nekünk, magyaroknak. Államiságunk és európaiságunk 1000 éves a mai napon. Ezért fölösleges minden kishitűség, nincs okunk gyávaságra, és nem hódolhatunk be, hiszen nem felejthetjük el, hogy nem vagyunk kisebbek, nem vagyunk fiatalabbak, mint Európa más országai és más nemzetei – mondta el beszédében Lázár János.

A politikus szerint minden korszak, minden kormány és minden politikai-gazdasági válság legfontosabb kérdése: hogyan kell felépíteni, berendezni egy országot és egy közösség életét.

– Szent István öröksége ma, minden magyar számára – határokon innen és kívül – két dolgot egyszerre jelent: jelenti a nemzeti függetlenséget és jelenti a kereszténységet, jelenti a keresztény-keresztyén értékrend megőrzését. Csak a független Magyarország és csak a keresztény Magyarország lehet erős nemzet a 21. századi Európában. A mai magyarok számára, a közügyekben résztvevő és a közügyektől távol maradók számára egyaránt a nemzeti függetlenség kérdése a fő kérdés. A nemzeti függetlenségünk megőrzése és megerősítése tehet erőssé és naggyá bennünket. Szent István óta ugyanaz a dilemma a Kárpát-medencében: hogyan maradhatunk függetlenek és mik azok az alapvető értékek kelet és nyugat határán, amely alapján közösségbe szervezhetjük ezt az országot, és nemzetté formálhatjuk népünket – mondta el Lázár János.

Az államtitkár szerint a nemzeti érdek és a nemzeti függetlenség védelme minden magyar ember előtt álló kihívás a 2010-es esztendőkben.

– Közeleg az idő, amikor a következő esztendőben itt, ebben a közösségben és az ország színe előtt is minden magyar bizalomra jelentkezőnek, aki szolgálni akarja a város, vagy a haza ügyét színt kell vallania. Nem a hétköznapi pártpolitikai kérdés lesz a fő kérdés 2014-ben. A fő kérdés az, hogy valaki a nemzeti függetlenség ügyét tartja fontosnak, vagy az önfeladó integráció kiszolgálója és híve. Ez alapján kell jövőt és sorsot választanunk. Azoknak, akik hisznek a nemzeti függetlenségben, szembe kell szállniuk az önfeladó integrációval, és azok magyarországi bérenceivel – fogalmazott Lázár János.

Megszakítás