Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása az invazív beavatkozások előtti teendők vonatkozásában:

A közfinanszírozott ellátásban az invazív beavatkozások (a beteg testébe bőrön, nyálkahártyán, vagy testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat) feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az invazív beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredménye és a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszt eredmény megléte.

Ez alól kivételt jelentenek az akut, sürgősségi beavatkozások és a vérvétel.

A védettségi igazolvány hiányában az elvégzendő PCR teszt, és gyorsteszt költsége a beteget terheli. Ez alól kivételt jelentenek a szakorvosi vélemény szerint nem oltható személyek és a 0-16 év közöttiek, ugyanis az ő PCR és gyorstesztjüket térítésmentesen kell elvégezni.

A COVID gyanú, illetve fertőzöttség lehetősége esetén a hatályos eljárásrend szerint kell a betegellátónak (háziorvos vagy járó/fekvőbeteg-ellátó) a szükséges bejelentést megtenni, s ekkor a laboratóriumi vizsgálatra járványügyi érdekből kerül sor, mely továbbra is térítésmentes.

Fentiek miatt, illetve a saját védelmük érdekében továbbra is kérik a Tisztelt lakosságot, hogy aki még nem oltakozott, vegye fel a COVID elleni védőoltást.

Megszakítás