Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeztek Hódmezővásárhelyen

1920. június 4-e a trianoni békediktátum aláírásának napja, mely évtizedekig nemzeti gyásznapként élt a magyarság emlékezetében. 2010. május 31-e óta ez a nap a Nemzeti Összetartozás Napja, amelyre szerte az országban, így Hódmezővásárhelyen is több helyszínen emlékeztek.

2010. május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Emléknapját, amellyel a trianoni békeszerződés megkötésének június 4-ei évfordulójára emlékezünk. A békediktátum máig feldolgozhatatlan, kitörölhetetlen nyomokat hagyott a magyarság nemzedékeinek tudatában. A történelmi Magyarországot szétdaraboló, a magyarságot több állam fennhatósága alá szorító rendelkezés ellenére a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyar nemzet a mai emléknappal tesz tanúbizonyságot amellett, hogy a törvény szava szerint „a magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. 

A Nemzeti Összetartozás Napjára Hódmezővásárhelyen a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában ünnepi műsorral emlékeztek. A Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend Trianon 92. évfordulóján a belvárosi katolikus templomban ökumenikus istentisztelettel emlékezett, majd ezt követően az első világháborús emlékműnél idézték fel az egykori történelmi eseményeket.

Megszakítás