Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A nemzettudatot erősíti az erdélyi utazás

Minden végzős hódmezővásárhelyi középiskolás erdélyi kiránduláson vehet részt a Rákóczi Szövetség szervezésében a Határtalanul! programban.

 

Az ötnapos turnusok lassan befejeződnek, a közeljövőben még 2 intézmény diákjai utaznak Csehétfalvára, a Határtalanul! program segítségével, 5 hódmezővásárhelyi középiskolából. A helyi végzősöknek hirdetett program részleteiről többek között Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, dr. Grezsa István kormánybiztos, illetve Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója számoltak be a hódmezővásárhelyi városházán.

 

– A Határtalanul! programban ez egyedülálló kezdeményezés, hiszen valamennyi hódmezővásárhelyi végzős középiskolás diák, tanáraikkal együtt ingyenesen erdélyi úton vehetnek részt. Több mint 15.000 gyermeket utaztatott már ebben az évben a Rákóczi Szövetség, 396 hódmezővásárhelyi diákot. Tizenegy turnusban ismerkednek meg a Székelyföld kulturális és irodalmi emlékeivel. Számunkra ez azért nagyon fontos, mert itt Hódmezővásárhelyen nagy hangsúlyt fektettünk mindig a hazafias nevelésre. Úgy tapasztaljuk, hogy mind magyarság, mind nemzettudatban sokat erősödnek azok a vásárhelyi diákok, akik elutaznak – fogalmazott Grezsa István kormánybiztos.

 

Az új program nemcsak a diákok érettségire felkészülését szolgálja, de erősíti a magyar-magyar kapcsolatokat és a felnőttkor küszöbén álló fiatalok magyarságtudatát is – hangzott el.

 

– A kezdeményezés 2016 tavaszán indult, mind az öt hódmezővásárhelyi középiskola mind a négy fenntartója nagy örömmel fogadta. A Németh László Gimnázium, Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, az Eötvös József, illetve a Gregus Máté, valamint a Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola – mondta Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója.

 

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, a határon túl élő magyarság számára a magyar óvoda, illetve iskola a magyar identitás megalapozásának színhelye, ezért 400 önkormányzat támogatásával a szervezet egy ösztöndíjprogramot is működtet, 2003 óta.

 

– Minden gyermek, akit magyar iskolába iratnak, ösztöndíjat kap. Ennek nem a nagysága érdekes, hanem a gesztus. A Rákóczi Szövetség kezdeményezésére önkormányzatok, magánemberek, civilek segítik ezt a programot – összegezte Halzl József.

 

A ösztöndíjprogram a Felvidéken indult, de most már fokozatosan kiegészül, kiterjesztik Erdélyre, Délvidékre és Kárpátaljára. A szervezet vezetője utalt az Ukrajnában kialakult helyzetre is, ahol az ottani kormányzat megpróbálja a magyar iskolarendszert leépíteni. Itt különösen fontos az ösztöndíjprogram – tette hozzá.

 

Megszakítás