Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A polgármesteri hivatal közleménye

Hegedűs Zoltán

A tegnapi napon Hegedűs Zoltán képviselő úr közleményére hivatkozva sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint a városházán köztisztviselőket rúghatnak ki, mert nyilvános adatokkal segítették egy képviselő munkáját.

 

Ezen hírekkel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk a közvéleményt.

 

A tegnapelőtt, 2018. szeptember 18-án valóban felmentettünk egy fő köztisztviselőt személyes adatokkal való visszaéléssel kapcsolatosan. A felmentett köztisztviselő a közelmúltban illetéktelen személytől olyan tartalmú listát kapott, amelyből egyértelműen megállapítható volt, hogy ismeretlen személy a polgármesteri hivatalba 2018. február 25. után felvett köztisztviselők nem nyilvános személyi adatairól (például lakóhelyük, előző munkahelyük) listát készített. Ezen illetéktelen személy (akinek személyazonosságát ismerjük, azonban jelenleg megnevezni nem kívánjuk) nem azonos Hegedűs Zoltán képviselő úrral. A felmentett köztisztviselő sem a listakészítés tényét, sem az azzal kapcsolatos megkeresést nem jelezte hivatali feletteseinek, holott azzal kapcsolatosan akár bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

 

A polgármesteri hivatal eddig is minden, a települési képviselőktől érkezett megkeresésnek és adatigénylésnek eleget tett, amennyiben az a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelt. Hegedűs Zoltán képviselő úr az újonnan felvett köztisztviselőkkel kapcsolatosan nem kért tájékoztatást a polgármesteri hivatalt vezető jegyzőtől.
A polgármesteri hivatalban is előírás, erre a köztisztviselők figyelmét külön is felhívtuk, hogy bármilyen tájékoztatást, adatot csak a hivatali felettesük tudtával adhatnak ki, a szolgálati út betartásával. Ez vonatkozik a képviselők által kért adatokra is. A képviselők a törvényi rendelkezések szerint a testületi ülésen a polgármestertől és a jegyzőtől, egyéb esetekben a polgármestertől kérhetik a munkájukhoz szükséges tájékoztatást, önkormányzati ügyekben. A polgármesteri hivatal személyi állományával kapcsolatos kérdések nem tartoznak a közgyűlés hatáskörébe.

Megszakítás