Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A politikum és társadalom – hatvan év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont is csatlakozik a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérő kiállításaihoz. Politikum és társadalom – hatvan év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban címmel a rejtett politikai utalások és a szociográfiai témák kerülnek előtérbe az Emlékpont önálló kiállításán.

A politikum és társadalom – hatvan év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban elnevezésű kiállításon 17 olyan művet tekinthetnek meg a látogatók, amelyek direkt vagy rejtett politikai utalásokat tartalmaznak, illetve közvetlen társadalmi, szociográfiai problémákat vetnek fel.

Dr. Nagy Imre művészettörténész a Tornyai János Múzeum képzőművészeti
gyűjteményéből válogatta össze az Emlékpont új kiállításának anyagát, olyan műtárgyak közül, melyeket a közgyűjtemény fenntartói vásároltak az Őszi Tárlatok
alkotóinak műveiből. A kiállításon szereplő festmények között mára már emblematikussá vált művek is szerepelnek.

– Patay Lászlónak a Tárgyalás című alkotása az akkor aktuális események, a Gorbacsov-Reagan találkozó kapcsán született és megpróbált egy társadalmi körképet nyújtani az akkori világ helyzetéről – mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A szociális szemlélet több művön is megjelenik, melyek közül a legmegrázóbb
Fejér Csaba: Vak hordár című alkotása.

– Fejér Csaba mind a színkezelésével, mind a technikai tudásával kiemelkedett ebből az általam akkor belátható hódmezővásárhelyi képzőművészeti és festőgenerációból. Ő élharcosa volt a direkt politikai szerepvállalásnak is, hiszen a lakásukban alakult meg a helyi rendszerváltás motorjaként működő Magyar Demokrata Fórum – mondta dr. Grezsa István települési képviselő.

A kamaratárlat október 5-én, szombaton 11 órakor nyílik meg a nagyközönség
előtt és október 13-ig látogatható az Emlékpontban.

Megszakítás