Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A reformáció ünnepére nyitja meg kapuit a megújuló Református Ótemplom

Jelenleg a burkolásokat végzik a Református Ótemplomban, amelynek belső megújulása augusztus végére fejeződik be. Az Új Széchenyi Terv keretében, 272 millió forintból megvalósuló projektnek köszönhetően a templom turisztikai látványosságként is megállja majd a helyét a jövőben.

A 300 éves hódmezővásárhelyi Református Ótemplom örökségértékeinek megóvása, valamint a bemutatóhely látogatóbarát fejlesztése a célja annak a beruházásnak, amelynek keretében megújul a templom belső tere. A felújítás során eddig nyílászárócserék történtek, egy vizesblokk is kialakításra került, és létrehozták azt a majdani kiállítóhelyet is, amely turisztikai látványosságként is megállja a jövőben a helyét.

– Ha szembe állunk az épülettel, akkor a baloldali kis nyúlványban kerül elhelyezésre egy kis kiállítótér, illetve a karzatokon is lehet közösségi tevékenységet ellátni – mondta dr. Szőllősi Béla, a beruházás műszaki ellenőre.

Az épületet alá is szigetelték, valamint megújult a körülötte lévő járda is.

A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 231 millió forintos támogatással megvalósuló projekt munkálatai már a végéhez közelednek.

– A belső burkolások, illetve a két karzatnak az asztalos munkái folynak, és folyamatosan elhelyezésre kerülnek a nyílászárók is, amelyek legyártásra kerültek – mondta dr. Szőllősi Béla.

A burkolási munkák, a szerelvényezés, a lámpák elhelyezése képezik a munkálatok utolsó fázisát. Emellett műemlékvédelmi engedéllyel rekonstruálják a karzatokat, az orgonát, és a 16. századból való egymutatós toronyórát is, amely az ország legidősebb ilyen szerkezete.

A templom egykori, 1750-ből származó régi belső bútorzata is visszakerül az eredeti helyére, amelyet az Iparművészeti Múzeumból szállítanak ide.

A beruházás augusztus végén fejeződik be, a hívek és az érdeklődők számára a templom reformáció ünnepe alkalmából tartandó hálaadó istentisztelettel nyitja meg ismét kapuit.

Megszakítás