Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A rendőrség az embereké

„Együtt a biztonságért!” – ez volt a címe a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság nyertes pályázatnak, amelyhez a vásárhelyi rendőrség is csatlakozott közbiztonsági nyílt napjával. A társszervek bevonásával zajló eseményre az óvodások és az általános iskolák felső tagozatosai kaptak meghívást.

A Csongrád Megyei Rendőrkapitányság „Együtt a biztonságért!” elnevezésű nyertes pályázatához kapcsolódott közbiztonsági nyílt napjával a vásárhelyi rendőrkapitányság. A társszervek, azaz a honvédség, a tűzoltók, és a mentők bevonásával zajló rendezvény elsődleges célja, hogy a lakossággal, köztük is elsősorban az ifjúsággal folyamatos és kölcsönös kommunikációt alakítsanak ki a rendvédelmi szervek. Lázár János polgármester megnyitó beszédében a közbiztonság megerősítésének lehetőségeiről beszélt a résztvevőknek.

– Ennek a városnak biztos, hogy megbecsült, köztiszteletben álló és respektált polgárai akár a mentősök, akár a tűzoltók, a katonák vagy a rendőrök. Nincs könnyű helyzetben a város, amikor a rendről és a jogkövető magatartásról beszélünk. Reményeink szerint az elmúlt években hozott törvények, amelyek szigorúbbak a korábbiaknál, illetve a fegyveres testületeknek és magának a rendőrségnek a megerősítése is azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon rendben és biztonságban élhessen mindenki – mondta Lázár János polgármester.

A megyei és helyi kapitányságok igyekeznek minden kommunikációs csatornát figyelemmel kísérni, legyen szó felmérésekről, informális csatornákról, rendőrségi beszámolókról, vagy fogadóórákról, amelyekben tükröződik az emberek rendőrséggel, közbiztonsággal kapcsolatos véleménye.

– A rendőrség nem néhány rendőri vezetőé, hanem az embereké. Annak érdekében, hogy a konzultáció megvalósuljon, meg kell szólítani azokat a közösségi felületeket, akikre számíthatunk. És mi mindenkire számítunk a gyerekektől egészen az idős korúakig – mondta dr. Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság vezetője.

Az április 24-ei Szent György Napjához, vagyis a rendőrség védőszentjéhez is kapcsolódó nyílt napra a vásárhelyi óvodák és az általános iskolák 5-8. évfolyamosai kaptak meghívást. Míg a legkisebbek KRESZ táblák hajtogatásával, kivágásával és összeragasztásával vettek részt az eseményekben, addig az iskolások játékos feladatokat kaptak.

– Az volt a célunk, hogy a gyerekeket játékos vetélkedők során, könnyen emészthető módon vonjuk be a bűnmegelőzésbe. Nemcsak fizikai ügyességi feladatokat fognak megoldani, hanem bűnügyi, bűnmegelőzési, közlekedési és a tűzoltással kapcsolatos tesztlapokat, illetve más, hasonló felkészültséget igénylő elméleti tesztlapokat is ki fognak tölteni – mondta dr. Rádi Norbert, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője.

A rendezvény egyik célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban, hogy a közbiztonság megteremtése sok esetben nem külső tényezőkön múlik. A jogkövető magatartással a gyerekek maguk is sokat tehetnek a balesetek megelőzéséért, az áldozattá, vagy éppen a bűnelkövetővé válás elkerüléséért.

Megszakítás