Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A románok a vásárhelyi modellre alapoznak

Románia új népegészségügyi rendszerét a hódmezővásárhelyi emlőrák-szűrőprogram tapasztalataira alapozva alkotják meg – közölte Patriciu Achims-Cadariu román egészségügyi miniszter.

– Romániában rövidesen véglegesítjük azt a projektet, amely egy országos szintű átfogó rákmegelőzési program. Ezen belül a megelőzés kiemelt szempont lesz, amelynek fontos része a mellrákszűrés – hangsúlyozta hódmezővásárhelyi látogatásán Patriciu Achims-Cadariu román egészségügyi miniszter.

Mindezt olyan körülmények között kell megvalósítaniuk, ahol az infrastruktúra nem túl fejlett, ezért felértékelődik az aradi egészségügyi központ, amely a határon átnyúló program kapcsán jött létre. Látogatásának egyik célja is az, hogy ötleteket merítsen a magyar kollégák tapasztalataiból – tette hozzá.

– Azon túl, hogy látjuk, milyen eredményeket értek el az itteni orvosok a mellrákszűrés területén, betekintést kapunk a hatékony szervezésbe is, amely sikerrel vonja be a háziorvosokat és a kórházakat is a munkába. Ebben a kórházban, meggyőződésem, egy sikeres modellt láthatunk – jegyezte meg a román szaktárca vezetője hódmezővásárhelyi kórházban, ahol megtekintette az intézmény felújított épületét és az emlődiagnosztikai centrumot.

Megszakítás