Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A szegedi újszülöttszolgálatnak gyűjtenek Hódmezővásárhelyen

A szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt támogatják a hódmezővásárhelyiek: a dél-alföldi városban csütörtökön neves képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás, az alkotások eladásából befolyó bevételt az alapítvány kapja.

Kószó Péter, a város alpolgármestere, a szolgálat egykori megálmodója elmondta: a húsz éve alapított szervezet évente átlagosan 1300 újszülött szakszerű és gyors ellátásáról gondoskodik a Dél-Alföld 4 megyéjében.

A szervezet támogatására hódmezővásárhelyi és a városhoz kötődő képzőművészek műveiből rendeztek kiállítást, az alkotások vételára teljes egészében az alapítvány számlájára kerül. A kiállítás a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban (BFMK) tekinthető meg. Emellett a festmények és grafikák, kisplasztikák a város honlapján, a ../oldalak/20-eves-a-szegedi-ujszulott-eletmento-szolgalat-alapitvany-8684https://www.hodmezovasarhely.hu/oldalak/20-eves-a-szegedi-ujszulott-eletmento-szolgalat-alapitvany-8684 címen is elérhetők.

Az alkotók közt van Szabó Klára Petra, Kéri László, László Dániel, Holler László, ifj. Holler László, Szvet Tamás, Pannonhalmi Zsuzsa, Sonkoly Tibor, Hézső Ferenc és Nagy Attila is.

Pintér Sándor, az alapítvány elnöke elmondta: egy teljesen felszerelt mentőautóval és egy csereautóval végzik munkájukat, az elmúlt 20 évben több mint 20 ezer kisgyermek életét sikerült megmenteniük. Az utóbbi időben egyre nagyobb szükség van rájuk, hiszen Magyarországon a felmérések szerint minden kilencedik csecsemő koraszülött. A működtetési költségek – műszerbeszerzés nélkül – évente 85 millió forintot tesznek ki, az összegnek csak egy részét biztosítja az állam. Ezért szükségesek a hasonló akciók és az alapítvány számára kiemelt fontosságú az adó 1 százalékból befolyó pénz is.

Az alapítvány a hódmezővásárhelyi gyermeknapon ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, az eseményt május 26-án rendezik meg. A Gyermekek a gyermekekért mottóval tartandó gyermeknap fővédnöke Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány elnöke, háziasszonya Szinetár Dóra lesz.

A május utolsó vasárnapján 9 órakor kezdődő programokon fellép a Bessenyei-díjas Kankalin Néptáncegyüttes gyermektánccsoportja, a Helyőrségi Zenekar mesék betétdalait játssza, valamint mazsorettjeinek közreműködésével koncertezik a Városi Fúvószenekar. A kicsiket a Cibere Meseszínház, a Léghajó Meseszínháza, a Kócbabák bábszínház szórakoztatja majd, de a BFMK-ban mesevetítés is lesz. A nap folyamán kézműves foglalkozások és vásár, arcfestés, csillámfestés, ajándék léggömbök, Panka bohóc és a Maci doktorok várják a gyerekeket. Különleges fellépéssel mutatkoznak be az alapítvány egykori koraszülöttjei, valamint „mentős” villámcsődületet is szerveznek. A napot a helyi fiatalok alkotta népszerű Dodgem zenekar utcabálja zárja.

(MTI)

Megszakítás