Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A tudás érték címmel tartott előadást Klinghammer István a Németh László Gimnáziumban

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár egy tíz állomásból álló előadássorozat részeként A tudás érték címmel tartott előadást a Németh László Gimnázium érettségi előtt álló diákjainak. A professor emeritus az MTA térképészeként beszélt a diákoknak, többek között az egyetemi autonómiáról és a kormány által indított ösztöndíjprogramokról is.

Személyes példáján keresztül mutatta be a pályaválasztás nehézségeit előadásában Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár a Németh László Gimnázium pályaválasztás előtt álló diákjainak. A Magyar Tudományos Akadémia térképész professzora ugyanis eredetileg gépészmérnöknek készült, és csak később tért át a térképészetre.

A felsőoktatásban eltöltött évek nem vesznek kárba – mondja a professzor –  később is lehet pályát módosítani, csak a fő irányt kell megtalálni. Majd az emelt szintű érettségi letételére buzdította a diákokat. A magyarországi egyetemek – tette hozzá – világviszonylatban is tartják jó színvonalukat.

– Van egy World of learning nevű kiadvány. Ide nem tudtam volna elcipelni, olyan vastag, mert több mint 20000 felsőoktatási intézmény van a világon számon tartva benne. Ebből a 20000-ből az első 400-450-ben lenni, az nem rossz.

– Egy egyetemnek a szintjét a tanári kar értéke adja meg, nem a szervezete és az infrastruktúrája. Ez egy nagy igazság. Vannak különbségek, de önök szabadon választhatnak – mondta Klinghammer István.

A hallgatók élhetnek a diákhitel lehetőségével, de az állami ösztöndíjrendszer is támogatja őket, amennyiben legalább 260 ponttal zárják középiskolai tanulmányaikat.

– Tavaly 240 volt, idén 260 lett a minimum, ez azért van, mert vannak olyan szakok, ahol nagyon rátermett hölgyek és urak vannak ugyan, de amelyekhez inkább manualitás kell, viszont itt is emelni kellett a ponthatárokat. Ez azt jelenti, hogy a következő években évi 20 ponttal emelkedik a ponthatár, én azt szeretném, hogy ez egészen 300 pontig emelkedjen, de ez azért nem probléma, mert a fiatalság messze e fölött teljesít – mondta Klinghammer István.

Tizenhat szakon, köztük a jogász és a közgazdász képzéseken 420 és 460 között marad az a ponthatár, amellyel az állami ösztöndíjprogramba bekerülhetnek a diákok.

 A ponthatárok emelkedése és a felsőoktatási keretszámok változása ellenére a továbbtanulási kedv nem csökkent. A felsőoktatásba idén nyáron 95 ezren jelentkeztek, ugyanakkor ebben az évben csak 58 ezren tettek sikeres érettségi vizsgát.

Megszakítás