Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A tűzoltóságon vendégeskedtek a vásárhelyi fiatalok

Nyílt napot rendezett a Hódmezővásárhelyi Tűzoltóparancsnokság az óvodások és az iskolások számára, amelyen a gyerekek bepillantást kaptak a tűzoltók mindennapi tevékenységébe, és kipróbálhatták eszközeiket.

A vásárhelyi tűzoltók rögtönzött mentési bemutatót tartottak a nyílt napon. A gyerekek figyelemmel követhették, hogyan lehet két perc alatt felölteni a védőfelszerelést, majd elindulni a helyszínre, ott pedig tűzet oltani, közben hőkamera segítségével életeket menteni. Az érdeklődők ezt követően különböző technikai eszközöket is kipróbálhattak, mint a feszítővágó berendezést vagy a gépjárművek vízfecskendezőjét. A szakemberek szerint a gyerekekben csak úgy lehet maradandó nyomot hagyni, ha mindent megnézhetnek és megérinthetnek. A cél ugyanis az, hogy a fiatalok bepillantást nyerjenek a tűzoltók áldozatos munkájába.

– Ez egy elég sokrétű szakma. A festőknél szokták mondani, hogy csak egy vödör mész kell, és már tud is festeni. A tűzoltóknál pedig ott van a víz, és akkor mindent tud. Ez azért távolról sincs így, hiszen nagyon sok mindent meg kell tanulniuk ahhoz, hogy valódi tűzoltók váljanak belőlük – mondta Tátrai János megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A gyerekek számára hasznos volt a program a tűzoltóságon, hiszen nemcsak jól érezték magukat, hanem játékos formában tanulhattak is. Most már pontosan tudhatják, hogy ha bajt észlelnek, mit kell tenniük.

– Ha tűz ütne ki, akkor a 105-öt kell hívni, mert ez a tűzoltóság száma. Azt is el kell mondani, hogy melyik utcában van a tűz, és fontos, hogy az információkat szép nyugodtan kell közölni, mert csak így értik meg a tűzoltók, mondta Bodrogi Kata, a Liszt Ferenc Ének- Zenei Általános Iskola tanulója.

A fiatalok a vásárhelyi tűzoltóság új vízszállító autójával is megismerkedtek a nyílt nap keretében.

Megszakítás