Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A Vásárhelyi Őszi Tárlatra 263 alkotást válogattak be

Kétnapos tanácskozás során választotta ki az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije a beadott csaknem hétszáz alkotás közül azt a 263 művet, melyet az október elején nyíló kiállításon láthat a közönség – tájékoztatta Elek András, a Tornyai-múzeum sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

A legnagyobb múltú kortárs hazai tárlaton 174 művész alkotását, 141 festményt, 54 grafikát, valamint 67 szobrászati és plasztikai művet mutatnak majd be az Alföldi Galériában.

A tárlat tizenhárom tagú zsűrije határozott a díjakról és munkajutalmakról is, a döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános.

A tárlat fődíja a Tornyai-plakett, amelyet minden alkotó csak egyszer vehet át, és amellyel – az önkormányzat jóvoltából – a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. Az idei évtől az összesen 16 elismerés között egy újat is átadnak, a fiatal festők nívódíját. Az ezt kiérdemlő alkotó a 250 ezer forintos pénzjutalom mellett a következő esztendőben önálló kiállítással is bemutatkozhat Hódmezővásárhelyen.

Az immár ötvenkilencedik alkalommal megszervezett Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet minden esztendőben megrendeznek 1954 óta.

Az eredetileg meghívásos, a gyakorlatban azonban szabad beadású tárlaton olyan alkotók mutatkoznak be, akik valamilyen módon kötődnek Hódmezővásárhelyhez. Az évtizedek során a kiállításnak karakteres, egyedi stílusa alakult ki, és mára lényegében az egyetlen átfogó országos kortárs képzőművészeti seregszemlévé vált.

(MTI)

Megszakítás