Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A vásárhelyi piaci életet örökítették meg a fotóművészek

A piac adta a fotószimpózium idei témáját, ezért a hét második felében a művészek a vásárhelyi piacon gyűltek össze, hogy addigi munkájukról beszámoljanak. Az alkotó folyamatban részvevő 16 fotósra más és más módon hatottak a látottak, ezért vannak, akik a vásárlást, a csarnokot örökítették meg, míg mások az őstermelőkhöz is elmentek.

A X. Fotószimpózium témáját az önkormányzat javasolta, mondván a város életében a piac olyan fontos szerepet tölt be, hogy érdemes ezt is megörökíteni az utókor számára. Mivel az alkotó folyamat az elmúlt héten zajlott, ezért a fotóművészek rendszeres látogatói voltak a piacnak, ahol mindenkinek más keltette fel az érdeklődését. Voltak, akik a vásárlást, az emberek áradatát kapták lencsevégre, de olyanok is akadtak, akik még az őstermelőkhöz is elmentek, hogy bemutassák, hogyan kerül az áru végül a vásártérre.

– Lassan kikerekedik valami, amiben nemcsak az van benne, hogy mi a termék, és az hogyan készül, hanem az is, hogyan él az ember. Azt nagyon sajnálom, hogy húsz évvel ezelőtt nem találkoztunk, hiszen azért az érdekes lenne, hogyan és miként ismerkedett meg az őstermelő a mesterséggel, ez is hozzátartozna a témához. Mivel azonban ez már nem lehetséges, így a jelen pillanatot fényképezem. Ebből áll össze egy mozaik, ez lesz majd az én adalékom – mondta Dozvald János fotóművész.

A piacos téma feldolgozásán a szakma legjobbjai dolgoztak. A művészek egy hét alatt több ezer fényképet készítettek. Az eredményes munkához azonban nemcsak saját elhivatottságuk volt szükséges, hanem az is, hogy a vásárhelyiek segítsék őket. 

– Nagyon jó az együttműködésünk az emberekkel, ezért is jövünk ide mindig boldogan, hiszen ez egy fantasztikus város, nagyon kedves emberekkel. Nekünk igazi feltöltődés az itteni munka és eddig úgy tűnik, hogy a vásárhelyieknek is teszik, amit csinálunk – mondta Módos Gábor fotóművész.

A művészek vasárnapig dolgoztak a városban. A most készült képekből majd hosszas válogatást követően jövőre rendeznek kiállítást.

Megszakítás