Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

A vendéglátóipari szakképzés jövőjét vitatták meg

Szakképzési konzultációt szervezett a HISZK Corvin
Mátyás Tagintézmény a vendéglátóipari oktatás átalakulásáról. A rendezvényen az
elméleti és gyakorlati képzés napi problémáit is megvitatták.

Az ország számos pontjáról érkeztek ma vendéglátóipari
szakoktatók, hogy megismerjék egymás szakmai programjait és a jövőben közel
azonos modul szerint képezzék a tanulókat. Szó volt a duális képzés szeptemberi
bevezetésével összefüggő feladatokról és lehetőségekről, valamint a tanulók
képességeiről. A duális képzés lényege, hogy három évre csökkenne a jelenleg
négyéves szakiskolai képzés, és a jelenleginél jóval fontosabb szerep jutna a
külső gyakorlati helyszíneknek.

– Állandó problémát jelent a tanulók beilleszkedése,
szakmaválasztása, valamint a pályaorientáció. A gyerekek későn érnek, sokszor
érettségi után tanulnak szakmát. Egy közösségben nem egyforma az alap és a
motiváció. Ennek helyi megbeszélése is fontos téma. Az a legfontosabb cél, hogy
minden évfolyamon azonos képzési program szerint kezdjenek tanulni
szeptembertől a diákok – mondta Mocsári Ernő, a HISZK Corvin Mátyás
Tagintézmény gyakorlati oktatás vezetője.

A konzultáción bemutatták az iskola tanárának könyvét is, amelyben a
moduláris képzés tapasztalatait ismertette az érdeklődőkkel. Eszerint a jövőben
egyszerre sajátítják el az elméleti és gyakorlati ismereteket a tanulók.