Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Az adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen, Lázár János igazságosnak tartja a hódmezővásárhelyi seg

Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét
elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító állampolgárok
adatainak nyilvánosságra hozása. Lázár János, Hódmezővásárhely
fideszes polgármestere szerint a város vonatkozó gyakorlata kiállja
az igazságosabb próbáját.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban listát közölt honlapján azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel „ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből”.
A több mint háromszáz fős listán a kérelmezők neve, lakcíme és születési dátuma mellett indoklás is olvasható: „nem ment el az ingyenebédért”, „nem vette át az élelmiszercsomagot”, „nem vállalta a felajánlott közcélú munkát”, „nem jelent meg a közcélú
kiközvetítésen”. Szerepelnek a névsorban azok is, akiknek a közcélú munkaviszonya rendkívüli felmondással szűnt meg.
Jóri András az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a hódmezővásárhelyi lista törvénytelen, esetenként pedig olyanokat is büntet, akik nem szolgáltak rá.
Példaként említette, hogy a lajstromban egy olyan asszony neve is olvasható, aki már elhunyt, az önkormányzat mégis felrótta neki, hogy „nem vette át az ebédjegyet”.
Az adatvédelmi biztos arra intett: a listázás pótcselekvés, nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ráadásul hiányzik a jogalapja, ezért a névsorban szereplők jó hírnevük megsértése miatt pert indíthatnak az önkormányzat ellen.
Mindezt figyelembe véve Jóri András arra kérte Lázár Jánost, hogy távolítsa el a város szerint a támogatással visszaélők nevét tartalmazó listát az önkormányzat honlapjáról.
Lázár János a bizottság ülésén kijelentette, hogy a hódmezővásárhelyi gyakorlat kiállja az igazságosság próbáját.A fideszes politikus hozzátette: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek, és bár meglehet, hogy eljárásuk „nem feltétlenül törvényes”, felhívja a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát.
A polgármester kitért arra, hogy városvezetőként a felelős gazdálkodás a feladata. Kifogásolta, hogy miközben a bankok érdekeinek védelmében listát vezetnek a rossz adósokról, az állami és önkormányzati támogatással visszaélők nevének nyilvánosságra
hozása az adatvédelmi törvénybe ütközik.
Lázár János elmondta, hogy a „felelősségi listán” szereplő több mint háromszáz ember közül harminc tett panaszt, de csak egy fordult ügyvédhez, és egyikük sem cáfolta, hogy visszaélt a támogatással, illetve hogy nem működött együtt az önkormányzattal.
Arról is beszélt: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van. Hasonlóan fontosnak nevezte, hogy az önkormányzat minden közpénzzel kapcsolatos adatot és információt megjelentet, így például az általa megkötött szerződéseket, sőt, az 1990 előtt az állambiztonságnak dolgozó hódmezővásárhelyiek névsorát is közölte.
Ha az önkormányzati lakások bérleti szerződései és a helyi vagyonkezelőnél harmincezer forintért dolgozó felügyelő bizottsági tagok adatai nyilvánosak, aggályos, hogy az évente olykor több százezer forint szociális támogatással visszaélők névsora nem tehető
közzé – fejtette ki a polgármester.
Lázár János kijelentette: a hazai szociális rendszerben óvatos becslés szerint is több százezer a jogosulatlanul támogatáshoz jutó „potyautasok” száma, s Hódmezővásárhelyen is van, aki Mercedesszel jár az önkormányzat által biztosított ingyenebédért. Azokat, akik életvitelszerűen visszaélnek a közösség támogatásával, ki kell szorítani a szociális rendszerből – mondta.
Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerint az önkormányzat jogszerűtlenül hozta nyilvánosságra a támogatással visszaélők listáját, a politikus közölte: megfontolják Jóri András érvelését. Megjegyezte azonban: reméli, hogy az adatvédelmi biztos határozata pontosabb lesz annál, mint amit a testület előtt elmondott, mert noha a listán valóban szerepelt egy időközben elhunyt ember neve is, ő nem nő, hanem férfi volt.
A politikus arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzat időközben újabb névsort tett közzé azokról, akiknek Hódmezővásárhely „köszönettel és elismeréssel tartozik”, mert tartósan kimagasló teljesítményt nyújtva vettek részt a közmunkában.
Visszautasította Lázár János azokat a felvetéseket, amelyek szegényellenességgel vádolták az önkormányzatot. Emlékeztetett: Hódmezővásárhelyen olyan szociális támogatási rendszert alakítottak ki, amely védelmet jelent mindenkinek, aki együttműködik az önkormányzattal, illetve hogy az elmúlt években olyan iskolai deszegregációs programot valósítottak meg a baloldali kormányzat segítségével, amelyet Brüsszelben is példaértékűnek tekintenek.
Az adatvédelmi biztos és a hódmezővásárhelyi polgármester bizottsági meghallgatását a testület szocialista tagjai kezdeményezték. Az ülésen Lendvai Ildikó kifogásolta, hogy a rendelkezés a legszegényebbeket bélyegzi meg, miközben az ugyancsak közpénzből foglalkoztatott közalkalmazottak mulasztásairól, a súlyadót késve befizetőkről, vagy a buszon bliccelőkről nem vezetnek „szégyenlistát”.

(MTI)
Megszakítás