Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Áder János: Ne csak nézzünk, lássunk is

Áder János Magyarország elnöke és felesége, Herczegh Anita látogatott Hódmezővásárhelyre, hogy megtekintsék az Alföldi Galériában Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező kiállítását. Az alkotó nem a forgatások idején készült felvételeit, hanem azokat a kompozícióit mutatta meg, amelyeket a világot járva örökített meg. Az államfő szerint Kósa képei arra tanítanak bennünket: ne csak nézzünk, hanem lássunk is.

Kósa Ferenc számára az 1967-es Cannes-i filmfesztivál hozta meg a sikert, amikor a Tízezer nap című filmjét nagydíjjal jutalmazták. A világhírű rendező társadalmi viszonyokat megjelenítő alkotását mintegy 50 országban vetítették. A bemutatókra fényképezőgépével érkezett, hogy lencsevégre kapja az ezerarcú természetet. A 300 felvételt a nagyközönség együtt még soha nem láthatta – a tárlat hódmezővásárhelyi premierjéig.

– Több mint 60 éve fotózgatok. Most jött el az ideje, hogy digitalizáljuk a negatívra készült filmeket, és készítsünk belőle egy kiállítást – árulta el Kósa Ferenc.

A filmrendező hosszú évek óta ápol jó kapcsolatot Áder Jánossal és feleségével, akik az ő meghívására utaztak Hódmezővásárhelyre, hogy megnézzék a fotókat. A köztársasági elnök szerint ez a kiállítás arra tanít bennünket: nem csak nézzünk, lássunk is. Vigyázzunk a természeti, valamint az épített környezetünkre.

– Figyelmeztet arra, hogy egy olyan kincs van a kezünkben, amire, ha nem vigyázunk, akkor az el fog tűnni. Ha azt a pusztítást végezzünk, amit az elmúlt évtizedekben folytattunk, akkor ilyen képek 10, 20, 30 vagy akár 50 év múlva nem készülhetnek – fejtette ki Áder János.

Kósa Ferenc Az idő egésze című kiállítása július közepéig látogatható a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Megszakítás