Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Adóváltozások

2010-től csökken a személyi jövedelemadó mértéke, ugyanakkor több, eddig megszokott és kedvelt adókedvezmény megszűnik, valamint az adómentességek köre is szűkül.

Ettől az évtől több, lényeges változás következett be a személyi jövedelemadóban, amelyek befolyásolják a magánszemélyek adózási kötelezettségeit. A jövedelem kiszámítása nem módosult, a jövőben az adó alapja azonban a bruttó bérnek a 27 százalékos foglalkoztatói járulékmértékkel növelt összege  lesz, és az adótáblában meghatározott értékek is változtak.

-Az alacsonyabb adókulcs 17 % lett a korábbi 19 % helyett, amely 5 millió forintig érvényes, e fölött már a magasabb sáv, a 32%-os adó lép életbe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb és az átlagos fizetésűek esetében a nettó jövedelem több marad, mint 2009-ben volt – adott tájékoztatást az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának ügyfélszolgálati osztályvezetője.

A szakember arról is beszámolt, hogy 2010-ben több olyan adókedvezmény megszűnésével is számítani kell, melyek korábban népszerűek voltak.
-Ilyenek például az alapítványi és biztosítási befizetésekkel kapcsolatos kedvezmények. Megmaradnak viszont a súlyosan fogyatékosok, a három, vagy több gyerekesek családi kedvezményei, illetve a mezőgazdasági őstermelők kedvezményei.

Idén az adómentességek köre is szűkült. A változások a béren kívüli juttatásokat is érintik, az úgynevezett cafetéria rendszert: a munkáltatónak 25 %-os adót kell  fizetnie 2010-től, ha munkavállalójának üdülési csekket vagy hideg étkezési utalványt ad, de az iskolakezdési és az utazási támogatás sem lesz a jövőben adómentes.

Megszakítás