Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Akár 5 évig adómentességet kaphatnak az ingatlanukat felújító adózók

Adókedvezményt, sőt akár öt év adómentességet is kaphatnak az építményadó alól azok az ingatlantulajdonosok, akik új építésű házat vásárolnak, vagy felújítják régi homlokzatukat. Ez a rendszer február óta él, de eddig kevesen éltek vele.

A vásárhelyi önkormányzat egyedi módon igyekszik segíteni a helyi adózókat. Az új építésű ingatlanok tulajdonosai öt év adómentességet kaphatnak, vagy legalábbis leírhatják a költségeiket az építményadóból. Ez vonatkozik a régebbi épületekben élőkre is, ha felújítják házuk homlokzatát.

– A felújítás alatt az épület utcára néző homlokzatának esztétikai, illetve eredeti műszaki állapotának helyreállítását kell érteni. A felújítás költségeibe továbbá beleszámíthat az épület utcára néző homlokzatának hőszigetelése, hőszigetelt nyílászárók cseréje, de az épülethez tartozó járdafelújításnak a költsége is, amennyiben azt teljes egészében önerőből biztosítják – mondta Holubán Csilla, az Adócsoport vezetője.

Ez a helyi adóra vonatkozó kedvezményrendszer már február óta érvényes, de eddig még csak tíz ingatlantulajdonos élt ezzel a lehetősséggel.

– Az adómentesség minden esetben az adózó kérelmére állapítható meg. Az Adócsoporthoz kell a kérelmeket benyújtani, melyhez csatolni kell a felújítási munkára vonatkozó árajánlatot és a költségvetést. Ami nagyon fontos, hogy az igényléseket még a felújítás megkezdése előtt be kell adni – tette hozzá Holubán Csilla.

A kérelmek leadást követően az Adócsoport munkatársai nyolc napon belül helyszíni környezettanulmányt végeznek, fényképeket készítenek, illetve felveszik a jegyzőkönyvet az ingatlan állapotáról. A felújítást végül számlákkal és a kivitelező nyilatkozatával kell igazolni. Az Adócsoport ekkor újra ellenőrzi az ingatlant, hogy valóban megvalósult a munka és dönt az adómentességről.

Megszakítás