Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Aláírást gyűjt a kisebbségek védelmében a Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség tevékenységét 1989 óta a határon túli magyarság szolgálatában végzi. Célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelemben.

 

5 évvel ezelőtt a magyarországi egyházak aktív szerepvállalásával valósult meg az eddigi legsikeresebb európai civil aláírásgyűjtés, a magzati élet védelmére irányuló „Egy közülünk (One of Us)” európai polgári kezdeményezés, amelyen a szervezők 20 tagállamában mintegy 1.800.000 aláírást gyűjtöttek össze.

 

2017 tavaszán az Európai Bizottság bejegyezte a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack polgári kezdeményezés), amely arra irányul, hogy az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Jelenleg az Európai Unióban nincs olyan szabályozás, amely az őshonos kisebbségek nyelvi és kulturális jogait védi.

 

A külhoni magyarság képviselői 2017. november 10-én a Magyar Állandó Értekezleten egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaország irányába, hogy a magyarországi emberek aláírásukkal segítsék elő az európai polgári kezdeményezés sikerét. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel, legalább 1 millió aláírás szükséges.

 

A Magyar Állandó Értekezleten a magyarországi parlamenti frakcióval rendelkező pártok, illetve a határon túli magyarok képviselői elfogadták, hogy a magyarországi aláírásgyűjtést a Rákóczi Szövetség koordinálja.

 

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést elektronikusan és papír alapon is lehet támogatni. A kezdeményezés a www.jogaink.hu oldalon írható alá elektronikusan, illetve a Magyar Posta valamennyi hivatalában elérhető az aláírásgyűjtő ív és az ingyenes válaszboríték.

 

 

Fotó: internet

Megszakítás