Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Aláírták a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség együttműködési szerződését

Aláírták a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség együttműködési szerződését Kardoskúton. A hét településből és három intézményből álló társulás a puszta környezetvédelmi, gazdasági és idegenforgalmi értékeinek megőrizésre és azok utókor számára való átörökítésére vállalkozik. Bemutatták emblémájukat és védjegylógójukat is, mindkét esetben az összefogást a kitárt szárnyú darumadár szimbolizálja.

Hódmezővásárhely, Békéssámson, Kardoskút, Nagymágocs, Orosháza, Pusztaföldvár, Székkutas polgármestere, a Körös Maros Nemzeti Park igazgatója, valamint az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnökei ünnepélyes keretek között írták alá a Vásárhelyi Pusztáért Szövetség együttműködési szerződését. A társulás gondolata idén év elején fogalmazódott meg. A két megyét érintő települések vezetői ugyanis arra az álláspontra jutottak, hogy a puszta értékeinek megmentése és az utókorra való átörökítése csak összefogással valósulhat meg. Az elgondolást végül tett követte, valamennyi önkormányzat megtárgyalta és támogatta az ötletet.

– Jogi szempontból teremtődött meg a feltétele, hogy a szövetség működni tudjon. Áttételesen, szimbolikusan megfogtuk a kosarat. Ez a kosár itt áll az asztalon, nagyon szép ünnepség keretében avattuk fel és most a mi dolgunk az lesz, ami nem lesz egyszerű, hogy tartalommal töltsük meg – mondta Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke.

A szerződést aláírók mindegyike nagy reményeket fűz a társuláshoz. Dr. Kószó Péter alpolgármester szerint történelmi pillanatnak lehetnek részesei azok, akik most összefogtak. Míg Szél István, Székkutas polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy külön-külön senki sem lehet erős, csak együtt, és ez a csoportosulás erre jó példa. Mostanra a szövetség emblémája is elkészült, Holler László festőművész egy olyan darumadarat formált meg, amely Szenti Tibor néprajzkutató ötletére kitárt szárnnyal jelenik meg.

– A kitárt szárnyak alatt az egyik oldalt azok a települések nevei foglalnak helyet, amelyek társultak ebbe a szövetségbe. Míg a másik oldalon azok az intézmények, akik szintén csatlakoztak hozzánk. Ez egy olyan jelképes embléma, amely azt jelenti, hogy a magyar madár szárnyai alá fogadott egy nagy népességet. Készítettünk még egy lógót is, szintén felhasználva ezt a madarat, mint jelképes állatot, hogy azokat a termékeket, amelyeket a vásárhelyi puszta létrehoz, elláthassuk ezzel a jellel – mondta Szenti Tibor néprajzkutató.

 A gazdasági szerveződés már elindult, hiszen erre az ülésre, már hoztak olyan házi sajtokat és kolbászt, melyeket helyben, a pusztai emberek készítettek, és melyek már most kiérdemelnék a szövetség védjegyét. Ez az embléma az itt fellelhető értékekre hivatott felhívni a figyelmet, amely még országos viszonylatban is hírét viszi az itteni összefogásnak. A Vásárhelyi Pusztáért Szövetséget végül a különböző felekezetet képviselő papok a jövőbeni sikeres működés érdekében meg is áldották.

Megszakítás